fe_800_500_zoltan_keresztesi_szocs.jpg

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2020. január 21-én hozta nyilvánosságra, hogy kik kapták meg a nemrég alapított Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat. 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kapják meg ezt a lehetőséget abból a célból, hogy nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítsanak számukra. Demeter Szilárd, a PIM Főigazgatója levélben kereste meg az írószervezetek, könyvkiadók, folyóiratok, egyetemi tanszékek, szakmai műhelyek vezetőit, hogy tegyenek javaslatot az ösztöndíjjal támogatandó alkotók személyére. Majd egy tizenkilenc tagú szakmai zsűri többfordulós, titkos szavazás eredményeként harminc magyar írót választott ki a legfeljebb ötéves alkotói ösztöndíjra, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum biztosít a Digitális Irodalmi Akadémia Alkotói Életpálya Programja keretében. A kiválasztottak köre a tartaléklistáról bővült negyvenöt fősre.

Elsőként Bartók Imre jelentette be, hogy nem tart igényt az ösztöndíjra, majd Csehy Zoltán döntött hasonlóképp. 

A mostani visszalépésekben nagy valószínűséggel közrejátszhatott a 2020. január 28-ai hír is, mely szerint Bartók Imre nem képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján, a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A pályáztatás módját azonban többen kifogásolták, mivel nem volt átlátható, mert nem is került sor pályázatok benyújtására, nem volt követhető a jelölés és az elbírálás rendszere, és mert olyanok is ösztöndíjlistára kerültek, akik nem kértek a támogatásból. A pályázat összege, amiről lemondtak, fejenként körülbelül 17 millió Forint. Nagyvonalúan fejezték ki szolidaritásukat azokkal a kollegáikkal, akik nem részesültek elismerésben. 

(Forrás: Litera.hu)