Ma van a Brexit, lesz-e harangszó?
SZEMlélek 2020. január 31.

Ma van a Brexit, lesz-e harangszó?

Péntek éjjel az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

137826_w_760_507.jpg

A brit EU-tagság helyi idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.
A nap folyamán különlegesen tervezett, 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba kerül "Peace, prosperity and friendship with all nations" - Béke, jólét és barátság minden nemzettel - felirattal.
Állampolgári kezdeményezés indult annak érdekében is, hogy a Brexit pillanatában megszólalhasson a londoni parlament órájának világhíres harangja. A brit kormány azonban ezt nem támogatta, azzal a hivatalos indokkal, hogy az évek óta teljes felújítás alatt álló, jelenleg nem működő óra- és harangszerkezet egyszeri üzembe helyezése több százezer fontba kerülne.

A Brexit támogatói azt szeretnék, ha megszólalnnak a harangok az Egyesült Királyság hivatalos kilépésekor. Ez azonban a Christianpost szerint nem bizonyítja azt, hogy az egyházi vezetők egységesek ebben a kérdésben.
Amikor decemberben Boris Johnson miniszterelnök győzött, a Tory párt 48 helyet kapott a Parlamentben. Ezt egyben a Brexit versenyének tekintették. A kampány egyik szlogene ez volt: Február 1-én és 9-én 9 órakor hallani akarjuk a templomi harangokat! Ezt a napot gondolták akkor a kilépés időpontjának. A harangszó elrendelésének is van testülete, az 1891-ben alapított Egyházi Harangok Központi Tanácsa. Ők megtagadták ezt az engedélyt, mivel fenntartották, hogy harangozás politikai okokból nem lehetséges.

Sokan azt is akarták, hogy a Big Ben éjjel 11 órakor szólaljon meg, jelezve a Brexit kezdetének pillanatát, de ez valószínűleg nem történik meg, mivel az ikonikus óratorony évek óta javítások alatt áll. 2021-ig nem fogják megszólaltatni.

(Forrás: MTI és Christianpost.com)

süti beállítások módosítása