Szent Brigitta-napot tart az ír nagykövetség Budapesten
SZEMlélek 2020. január 30.

Szent Brigitta-napot tart az ír nagykövetség Budapesten

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendez Szent Brigitta-napi ünnepséget pénteken a budapesti ír nagykövetség.


sztbrigitta.jpg

Írországban február elsején ünneplik Szent Brigitta napját, amely a néphagyományban a tavasz kezdetének ünnepe és mindig is elsősorban a nőkhöz kapcsolódott. A modern Írországban pedig ezen a napon a nők tehetségét és sikereit ünnepelik a művészetekben, az üzleti életben és a közéletben egyaránt és kiállnak a nemek közti esélyegyenlőség mellett.

A budapesti ír nagykövetség ebből az alkalomból kerekasztal-beszélgetést szervez pénteken a nők modern társadalomban betöltött szerepéről. A követségi rezidencián tartandó beszélgetés házigazdája Ronan Gargan, Írország nagykövete lesz. A rendezvény vendége lesz Gráinne Healy kampányszakember és kutató, Horváth Lóczi Judit képzőművész, Mideczki Ágnes pr és kommunikációs szakember, Nemes Orsolya TEDx előadó és a Magyarországon élő ír Mary Murphy író, szerkesztő. A vendégek életükről, családjukról, szakmájukról, a kettő egyensúlyáról, a kihívásokról és szakmai sikereikről mesélnek.

Az eseményen megtekinthető Az Úttörők című magyar nyelvű kiállítási anyag, amely azoknak a diaszpórában élő ír nők életét és munkásságát mutatja be, akik hazájukat elhagyva külföldön alkottak maradandót a tudomány, a zene, az irodalom területén vagy a politikai életben a 19. és 20. században.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása