Van Gogh a pszichózis állapotában festette a képet
SZEMlélek 2020. január 22.

Van Gogh a pszichózis állapotában festette a képet

Az amszterdami Van Gogh Múzeumban végzett kutatások véget vettek a festményről szóló vitának. Azt is megtudták, melyik kórházban festette.

1920x1080a_1.jpg

A Norvég Nemzeti Múzeum 1910-ben vásárolta meg a művet azzal a feltételezéssel, hogy Vincent van Gogh önarcképe volt. Az 1970-es évek elején azonban kétségek merültek fel ezzel kapcsolatban. Vajon valóban az ő arcképe ez? Kutatás céljából elküldték a vászont 2014-ben Amszterdamba. 

A mű hitelességében jelenleg biztosak a kutatók. Azt is meghatározták, hogy pontosan mikor készült: 1889-ben, amikor Van Gogh-ot pszichózisa miatt kezelték. Egy levélből derül ki, hogy a mű akkor készült, amikor a Saint-Rémy-de-Provence-i pszichiátriai kórházban volt.  Ez a tény látszik a képen is a színhasználatában és stílusában  is. Testvérének, Theo-nak írt levélben Vincent azt írja, hogy "önarcképfestéssel próbálkozott betegsége ideje alatt". Ez a kórházi ápolás 1889. július közepétől augusztus végéig tartott.

Van Tilborgh művészettörténész szerint az, hogy Van Gogh oldalra néz, tipikus tünete depressziós betegségének. Ezenkívül pedig az is, milyen nagy munkát végzett azért, hogy félelmét érzékeltesse. Van Gogh később változtatott a képen, például az inggallérja nagyobb lett, mint amit eredetileg festett, így szinte elmerül a ruhájában. 

A kép jelenleg Amszterdamban tekinthető meg, tavasszal szállítják vissza Oslóba.

(Forrás: NOS.nl)

 

süti beállítások módosítása