Mennyibe kerül a 2020-as olimpia?
SZEMlélek 2020. január 18.

Mennyibe kerül a 2020-as olimpia?

Decemberben a tokiói nyári olimpia szervezői nyilvánossá tették költségvetésük legfrissebb változatát, amelyben összesen 1350 milliárd jen szerepel.

tokio.jpg

A tokiói olimpiai játékokat 2020. július 24. (péntek) és 2020. augusztus 9. (vasárnap) között rendezik meg. Részletesebben ITT tájékozódhatnak róla. 

Mivel Tokióban nyáron jellemzően nagyon magas a levegő páratartalma, ezért olyan intézkedéseket terveznek, amelyek ennek hatásait csökkentik, például hőelnyelő festéket használnak a járdák felületére.

Ezek a tervek nagyon megnövelik az olimpia költségvetését. A szervezőbizottság 11,5 milliárd euróra (3,7 billió Forint), a japán számvevőszék viszont jóval többre becsüli a jövő nyári tokiói olimpia költségeit. A rendezők pénteki tájékoztatása szerint a jelenlegi egyenleg azt jelenti, hogy tartható a játékok tavaly előirányzott büdzséje. A japán számvevőszék ugyanakkor egy 177 oldalas jelentésben további 8,7 milliárd eurónyi kiadást állapított meg az olimpiára, különös tekintettel a két héttel utána kezdődő paralimpiára. Ehhez járul további 6,6 milliárd euró, amelyet a főváros önkormányzata fordít közvetlen vagy közvetett módon az olimpia lebonyolítására. A Nikkej és az Aszahi napilap egyaránt csaknem 25 milliárd eurós költségvetéssel számol, amely nagyjából megfelel a számvevőszék kalkulációjának. Japánban elhúzódó vita zajlik az ötkarikás büdzsé nagyságáról, mivel a szervezők sok esetben csak a közvetlen kiadásokat tüntetik fel.

John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs bizottságának elnöke még az elmúlt hónapban Tokióban tárgyalásokat kezdett a költségek csökkentéséről. Amint elmondta, "nagyra értékeljük a költségvetés csökkentésére tett erőfeszítéseket". Megjegyezte, hogy 2,2 milliárd dollárt (1,97 milliárd eurót) takarítottak meg az építési és infrastrukturális költségvetésből, valamint 2 milliárd dollárt a működési költségvetésből. Coates példaként említette az ideiglenes helyszínek, például sátrak, ülések és biztonsági kapuk költségvetését. A költségnek ezt a részét 2,1 milliárd dollárról körülbelül 1,3 milliárd dollárra csökkentik. "Nem akarjuk, hogy Tokióban vagy Japánban az adófizetők fizessék a működési költségeket, és biztos vagyok benne, hogy ezt meg is oldjuk." - mondta John Coates.

Az egyes sportszövetségek aggodalmuknak adtak hangot a költségvetés csökkentésének a hatása miatt. Nyolc közülük, beleértve a vitorlázást, a dzsúdót és a teniszt, kifejezte ezeket a félelmeket a Nemzetközi Nyári Olimpiai Szövetségek Szövetsége (ASOIF) nemrégiben megtartott ülésén Ausztráliában.

Coates azt mondta, hogy tudomásul veszi a szövetségek kedden felvetett aggodalmait, és keresik a megoldást.

(Forrás: Vg.hu)

süti beállítások módosítása