Szankcionálná a hálapénz elfogadását a MOK
SZEMlélek 2020. január 16.

Szankcionálná a hálapénz elfogadását a MOK

A rezidens 687 837 Ft-ot, a harminchét éve dolgozó szakorvos 2 025 512 Ft keresne. 

aa1_36.jpg
A MOK nem bértárgyalást kezdeményez, hanem a finanszírozási rendszer és a finanszírozási kondíciók olyan kialakításáról szóló tárgyalást, amely biztosítja az ellátórendszernek a betegbiztonságot garantáló működését és az általunk javasolt bértábla szektorsemleges kifizethetőségét - írja a Magyar Orvosi Kamara a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok javadalmazására közzétett javaslatában.

A hálapénzről kifejtett álláspontjukban a magyar társadalomban súlyosan káros jelenségnek nevezik a paraszolvenciát, amely mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt.

A felsoroltak miatt javaslatuk része, hogy a bértábla teljesülésével a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó. Az eddig alkalmazott elhúzódó, csepegtetett béremelés politikai haszna csekély, mert ezen a módon a hálapénz mindig beépül az orvosi keresetbe. Javaslatukban ezért a paraszolvencia eltörlését lehetővé tevő, egylépéses béremelést fogalmaznak meg, mely képes áthidalni a szürke vagy fekete zónás bérkiegészítést.

Milyen hatásokkal számol a MOK a javasolt finanszírozási rendszer bevezetése után?

- A paraszolvencia 70 év után nem terheli többet a társadalmat anyagi és erkölcsi értelemben sem.
- A bértábla bevezetésével a magyar orvosok helyzete hasonlóvá válik a környező, hasonló gazdasági teljesítményű országokban dolgozó kollégáikhoz
- A nyugati országok elszívó ereje érdemben csökken, a távozás anyagi motivációja megszűnik.
- Az orvosi pálya vonzóbb lesz, a képzés minősége a motivációk tisztulásának köszönhetően javul.
- A szakterülettől független egységes bértábla szakmai eszközökkel teszi lehetővé a hiányszakmák menedzselését
- A jobb egzisztenciális helyzet és a vele együtt járó rekreációs lehetőségek mérsékelik a burnout jelenségét, ez közvetlen hatásként a betegellátás minőségében is megjelenik.
- Feltehetően csökken a magánszolgáltatók munkaerő elszívó hatása is, ezzel stabilabbá válik a közszolgáltatások működése.
 Számolni kell azzal, hogy a jobban megfizetett orvos kevesebb állást vállal, ez átmenetileg ellátó hiányt eredményezhet, de a kiszámítható működés, a jelenleg a közellátásban részmunkaidőben dolgozó szakorvosok várható visszatérése a főállású munkaviszonyba, a külföldről hazatérők növekvő száma és a vonzóbbá váló életpálya kompenzálhatja ezt.
- Az orvostársadalom partnerségével megnyílik a lehetőség a 30 éve halogatott érdemi egészségügyi reformra, mely Magyarország egészének javát szolgálja.

"A Magyar Orvosi Kamara a kormányzati ígéretnek megfelelően 2020 januárjától a költségvetés mozgásterének erejéig kéri a bértábla megvalósítását. A fennmaradó részt 2021-től egy lépésben, a hálapénz tiltásával egyidőben szükséges megvalósítani. Az ütemezésben tehát elismerjük a tárgyévi gazdasági - költségvetési korlátokat, ugyanakkor a megállapodás nem halogatható."

A MOK javaslata a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok javadalmazására ITT olvasható el.

(Forrás: mok.hu; fotó: pxhere)
süti beállítások módosítása