Te kibírnád egy hónapig autó nélkül?
SZEMlélek 2020. január 14.

Te kibírnád egy hónapig autó nélkül?

Az autóböjt lényege, hogy gondoljuk újra közlekedési szokásainkat.

autobojt.jpg

2020. március 4. és április 4. között próbáljunk meg autó nélkül közlekedni, erre buzdít a német katolikus és evangélikus egyház.

Ahogy minden vallási böjt esetében, ezúttal sem az önsanyargatás áll a középpontban. A kampány lényege nem az öncélú autómentesség, nem is elvárás az autóhasználat totális felfüggesztése (nehezen visszaadható magyarul a németes szójáték: Autofasten, fast ohne Auto). Mégis érdemes átgondolni, mi történne, ha kibírnánk egy hónapot autózás nélkül – a kapcsolódó (német nyelvű) honlap segítségével azt is kiszámolhatjuk, mennyi költséget takarítanánk meg, s mennyi káros anyag kibocsátását kerülnénk el.

Az immár 23. alkalommal meghirdetett autóböjt keretében katolikus részről a kölni érsekség, Trier, Mainz és Fulda egyházmegyéi, evangélikus oldalról a rajna-vidéki, hesseni és nassaui egyházkerületek fogtak össze, több közlekedési szövetség is csatlakozott hozzájuk.

A kihívás akkor teljesülhet sikeresen, ha a kampányba bekapcsolódók alaposabban átgondolják, akár meg is változtatják ennek hatására autóhasználati szokásaikat, bátran rátérve erre olyan új utakra, amelyek a felelősebb és gazdaságosabb közlekedés felé vezetnek.

autofasten.jpg

Az osztrákok sem szeretnének lemaradni a környezettudatos és emberséges kezdeményezésről – ott március 6. és április 20. között tart az Autofasten, vagyis az autóböjt. Sőt, egy kis böngészés által felfedezhető, hogy a jó példa mennyire ragadós, hiszen más szervezetek is hirdetnek saját autóböjtös kampányt.

Mi, magyarok vajon mikor csatlakozunk?

(Forrás: domradio.de, illusztráció: fuge-hamm.org)

süti beállítások módosítása