Hassan Rouhani: Mélységesen sajnálom ezt a katasztrofális tévedést
SZEMlélek 2020. január 11.

Hassan Rouhani: Mélységesen sajnálom ezt a katasztrofális tévedést

Az iráni elnök elismerte, hogy saját fegyveres erőik lőtték le az ukrán utasszállító gépet.

rouhani.jpg

Bebizonyosodott, amely korábbi cikkünk alapján egészen valószínűnek tűnt: iráni rakétatalálat miatt zuhant le az ukrán nemzetközi légitársaság repülőgépe, 176 ártatlan ember halálát okozva. Hassan Rouhani iráni elnök közleményét teljes terjedelmében közöljük az alábbiakban, a CNN angol változatának magyar fordításaként.

* * *

Irán tisztelt népe

A legnagyobb sajnálat és szomorúság mellett néhány órája tájékoztatást kaptam a fegyveres erők vezérkara vizsgálatának eredményéről az ukrán repülőgép balesetének ügyében. Az agresszív amerikai rezsim Irán népével szembeni fenyegetéseinek és megfélemlítésének légkörében Qasem Szulejmani tábornok mártírságát követően, valamint amiatt, hogy megvédjük magunkat az amerikai hadsereg lehetséges újabb támadásaitól, az Iráni Iszlám Köztársaság fegyveres erői teljes harckészültségben voltak, amely ehhez a szörnyű katasztrófához vezetett, kioltva ártatlan emberek tucatjainak életét, emberi mulasztás és téves kilövés miatt.

Az Iráni Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális tévedést, és őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjának emiatt a tragikus incidens miatt az Iráni Iszlám Köztársaság részéről, egyben felszólítom valamennyi érintett szervezetet, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, amellyel ellentételezést adnak és együttérzésüket fejezik ki a gyászoló családok felé. Szeretném emellett kifejezni őszinte részvétemet és az iráni kormány együttérzését a nem iráni áldozatok nemzetei, kormányai és családjai felé. A Külügyminisztérium teljes konzuli együttműködéssel segíti az áldozatok testének azonosítását és szeretteikhez való hazajuttatását.

Ez a fájdalmas baleset nem olyasmi, ami felett könnyedén továbbléphetnénk. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy beazonosítsuk ennek a tragédiának az összes okát és hátterét, valamint megbüntessük a megbocsáthatatlan hiba elkövetőit, s minderről tájékoztathassuk Irán tisztelt népét és az áldozatok családtagjait.

Szükség van arra is, hogy olyan szabályozásokat, intézkedéseket hozzunk, amelyek elősegítik országunk védelmi rendszere gyengeségeinek kijavítását, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg a mostanihoz hasonló katasztrófa.

Ismételtem kifejezem részvétemet az áldozatok családtagjainak e fájdalmas baleset miatt, imádkozom azokért, akik életüket vesztették, megbékélést és vigasztalást kívánok a gyászoló családoknak.

* * *

A hír hallatán megszólalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is:

A mai nem egy jó reggel, ám elhozta az igazságot. Még mielőtt a nemzetközi vizsgálóbizottság befejezte volna a munkáját, Irán elismerte, hogy ők lőtték le az ukrán repülőgépet.

Mi azonban ragaszkodunk ennek a bűnnek a teljes bevallásához. Elvárjuk, hogy Irán alapos és nyílt vizsgálatot folytasson, igazságot szolgáltasson a felelősöknek, visszaadja az elhunytak testét, fizessen kártérítést és diplomáciai úton kérjen hivatalosan bocsánatot.

Bízunk benne, hogy a nyomozás mesterkélt késlekedés és akadályok nélkül fog folytatódni. 45 szakértőnknek teljes hozzáférésre és együttműködésre van szüksége az igazság kiderítéséhez.

 

A Teheránból Kijevbe tartó ukrán utasszállító, fedélzetén 176 emberrel, január 8-án zuhant le. Irán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte volna az ukrán repülőgépet, de az Egyesült Államok és Kanada hírszerzői már akkor valószínűsítették, hogy Irán lőtte le az utasszállítót.

Az iráni hadsereg közleménye szerint a katasztrófát emberi hiba idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték – hangzott a közlemény. Az iráni hadsereg bocsánatot kér a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

A hadsereg közleményének beolvasása után Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a következőket írta a Twitteren: „Szomorú nap volt ez. Emberi hiba történt egy olyan válságban, amelyben az Egyesült Államok kalandorsága katasztrófához vezetett. Mélységesen sajnáljuk, bocsánatot kérünk, és részvétünket nyilvánítjuk népünknek, az áldozatok családtagjainak és a többi érintett országnak”.

Irán az ukrán gép lelövése előtt néhány órával ballisztikus rakétákkal megtámadott két olyan támaszpontot Irakban, amelyet az amerikai erők és szövetségeseik használnak. Ez megtorlása volt annak, hogy az amerikai erők január 3-án dróntámadásban megölték Bagdadban Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

A tévedésből lelőtt gépen 167 utas és a kilenctagú ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit. Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138-an átszállással Kanadába mentek volna.

(Forrás: CNN, fotó: middle-east-online.com)

süti beállítások módosítása