Házi feladat: légy kedves!
SZEMlélek 2020. január 10.

Házi feladat: légy kedves!

A téli szünetre nem leckét, hanem napi jócselekedeteket "adott fel" egy írországi iskola.

aa1_34.jpg
A kéthetes téli szünetben a kisdiákok nem a matek-, földrajz-, történelem- vagy angolkönyvet bújták, nem leckeírással töltöttek olykor félnapokat is, ami kétségtelenül pallérozza az elméjüket, ám az érzelmi és kapcsolati intelligenciájukat nem mozgatja meg - írja közösségi oldalán egy ír általános iskola.
A Clonakiltyben található, Gaelscoil Mhichíl Uí Choileáin nevű iskola már harmadik esztendeje leckeírás helyett arra bíztatja a gyerekeket, hogy a téli szünetben naponta tegyenek valami jót, legyenek kedves gesztusaik a környezetükben élők számára.
Hétfőn például egy idős emberrel beszélgessenek, kedden a házimunkában segítsenek otthon, szerdán szabadon választott jócselekedettel örvendeztessenek meg valakit, csütörtökön viszont olyasmit tegyenek, ami saját testi-lelki-érzelmi jólétüket szolgálja, tehát ami igazán jólesik nekik.
A diákoknak be kellett jegyezniük a "kedvesség-naplóba" a két hét tapasztalatait. Visszaolvasva láthatták, hogy még ha olykor erőfeszítések árán is, de érdemes kedvesnek lenni, mert ez építi, javítja az emberi kapcsolatokat. A gyerekek a feladatok teljesítésével rájöttek, hogy másoknak örömöt okozni növeli a saját "boldogságszintjüket" is.
Most, hogy újra elkezdődött a tanítás, az iskolások egy "kedvesség-ládába" dobhatnak be pozitív mondatokat, amit a hét utolsó napján az osztályban felolvasnak és beszélgetnek róla.
aa2_22.jpg
Az iskola vezetősége a kezdeményezés sikerét így magyarázta: "Diákjainkat arra bíztattuk, hogy a karácsony valódi lelkületére gondoljanak, a kedvesség és nagylelkűség szellemében cselekedjenek. Sajnos nem mindenkinek telik örömben a karácsony, vannak magányos, szomorú emberek; vannak, akik sóvárognak arra, amiben nincs részük; vannak, akiket nem vesz körül a karácsony légköre. Senki sincs azonban ezen a világon, aki ne részesülhetne annak örömében, amit a jócselekedetek, kedves szavak nyújtanak."
Az írek "újdonsága" inkább a felfedezett spanyolviasz: Magyarországon generációk nőttek, nőnek föl úgy, hogy a pap bácsi, a hitoktató néni, a keresztény közösségek vezetői kis jótettek elvégzésére, szeretet-cselekedetek megtételére buzdítják a gyerekeket az ünnepek idején, hogy gyakorlatot szerezzenek az önzetlenség, másokra figyelés, áldozatvállalás, örömszerzés terén, és fölfedezzék, hogy ez a kiteljesedés és boldogság útja, amin majd felnőtt korukban is járhatnak. Az azonban valóban nem általános, hogy az iskolai szünidőre nem kapnak házi feladatot a diákok.
(Forrás és fotó: Facebook GaelscoilMhichilUiChoileain via positizie.it)
süti beállítások módosítása