Életét adta a gyerekek megmentéséért
SZEMlélek 2019. december 28.

Életét adta a gyerekek megmentéséért

Másfél évvel a mentési művelet után meghalt a fiatal búvár.

aa2_19.jpg
Tizenhét hónapon keresztül próbálták megmenteni az életét, ám a fertőzésbe végül belehalt  Hailing Beiret Bureerak, aki a thai haditengerészetben szolgált és még tavaly részt vett  a barlangban rekedt thaiföldi gyerekfocicsapat mentésében - írja a Newsweek.
Annak idején beszámoltunk arról, hogy Thaiföldön egy tizenévesekből álló focicsapat tizenkét tagja edzőjükkel együtt lementek a  Tham Luangbarlangba, ahonnan a heves esőzések miatt nem tudtak kijönni, mert a hirtelen megáradt víz elzárta a kijáratot.
Kilenc nappal később brit búvárok segítségével megtalálták a gyerekcsapatot, ám a kihozataluk „minden idők legnagyobb mentőakciója volt”, ahogy a mentési munkálatokban résztvevő több mint hétezer ember egyike, Vernon Unsworth brit búvár fogalmazott. Egyik társa, a thai Hailing Beiret Bureerak a mentés során megsérült és vérmérgezést kapott. Tizenhét hónapon keresztül ápolták, azonban pénteki közleményében a thai haditengerészet bejelentette Bureerak elhunytát.
aa1_28.jpg
A mentési művelet hatvan órán át tartott, július 10-én ért véget. A gyerekekért a thai haditengerészetben szolgáló Szaman Kunan is leereszkedett, oxigénpalackokat vitt nekik, ám kifelé jövet elfogyott a levegője. Eddig ő volt az egyetlen áldozat, tiszteletére az idén novemberben újra megnyitott Tham Luang-barlang előtt szobrot is állítottak. A gyerekek és edzőjük megmeneküléséről filmet is forgattak.
(Forrás: newsveek.com; fotó: independent)
süti beállítások módosítása