Egyre több hitelt vesznek föl
SZEMlélek 2019. december 11.

Egyre több hitelt vesznek föl

Az utóbbi két hónapban megugrott a fedezetlen, elsősorban kisebb összegű személyi kölcsönök és áruhitelek felvételének száma - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.

pexels-photo-164474.jpeg

Binder István hozzátette: 2019-ben óriási "hitelboom" figyelhető meg a fogyasztási, fedezetlen hitelek terén.
Míg 2013 első felében 22-23 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel az emberek, addig 2019 első felében 147 milliárdot, tehát közel hétszer annyit, mint hat éve - mondta. Megjegyezte, hogy a növekedés az év utolsó hónapjaiban, az ünnepek közeledtével is jól látható.
Hangsúlyozta: nem mindegy, hogy milyen hitelt vesznek fel az emberek, hiszen míg a legnépszerűbb hitelfajta, a személyi kölcsön teljes hiteldíj mutatója (THM) maximum 24,9 százalék, addig az áruhitelek THM-je 39,9 százalék is lehet.
Binder István kitért arra is, hogy megszületett a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás, amellyel a mostaninál gyorsabb és egyszerűbb lesz a lakáskárok rendezése. Erre azért volt szükség, mert sok ügyfél arról számolt be az MNB-nek, hogy lakásbiztosítóik nem, vagy csak egy vontatott procedúra után fizették ki káraikat - magyarázta a felügyeleti szóvivő.

Árubemutatón semmiképpen nem javasolják a hitel felvételét.

Sajnálatos módon a magyar emberek különösen is könnyen vesznek fel áruhitelt, erről ITT olvashatunk. 

(Forrás: MTI)

 

süti beállítások módosítása