A klímaváltozás beteggé is tehet
SZEMlélek 2019. december 02.

A klímaváltozás beteggé is tehet

Új egészségügyi ágazat van kialakulóban, a meteogyógyászat, ugyanis egyre több embernek vannak az időjárással, annak szélsőséges változásaival kapcsolatos egészségügyi panaszai, betegségei.

egeszseg.jpg

A légkör hatásait szó szerint a bőrünkön, a szervezetünkben érezzük, ez az a közeg, amellyel a legszorosabb kapcsolatban élünk, így a változásaihoz folyamatosan alkalmazkodnunk kell – kezdte előadását dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a X. Magyar Fenntarthatósági Csúcson. Kifejtette, hogy a rendkívül bonyolult, komplex légköri folyamatok sok-sok paraméteren keresztül befolyásolják az emberi test működését, és ha nem vagy csak nehezen tudunk alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, az az egyéni érzékenységtől függően panaszokat, problémákat okozhat.

Az, hogy megváltozik a környezetünk, a megszokott klíma, hatással van arra, hogy mikor és milyen körülmények között dolgozunk, milyen a napi időbeosztásunk (pl. extrém meleg van a délutáni órákban), hogy milyen környezetben, mikor kirándulunk, hogy milyen növényeket termelünk. De ennél konkrétabb változásokat is okoz a testünkben, dr. Pintér Ferenc szerint például mind többen fordulnak orvoshoz frontokhoz kötődő fejfájással. Egyes légköri helyzetekben sokkal több a figyelmetlenségre visszavezethető baleset, mert nő a reflexidő, de megfigyelték azt is, hogy adott időjárású napokon a halálos kimenetelű ischemiás sztrókok száma háromszor nagyobb, mint más napokon. Azt pedig mi magunk is tapasztaltuk már, hogy bizonyos időjárás esetén lehangoltak, akár agresszívek is lehetnek az emberek, ami nemcsak a munkájuk minőségére, de a társas kapcsolataikra is rossz hatással lehet. A változó klíma az oka annak is, hogy egy-egy területen korábban ismeretlen betegségek, kórokozók jelennek meg.

Kutatások szerint az emberek 78%-a időjárás-érzékeny, 30%-uk viszont úgynevezett meteopata, vagyis olyan valaki, akinél konkrét egészségügyi panaszokat okoz az időjárás változása.

Természetesen a megnövekedett panaszmennyiség mögött nem csupán ez az egy tényező áll, hozzájárul a megnövekedett átlagéletkor, a szennyezettebb környezet és élelmiszer, a stressz, az egészségtelenebb, mozgásszegény életmód is.

A megelőzés érdekében a mindennapokban dr. Pintér Ferenc szerint érdemes minél nagyobb figyelmet fordítani a környezet- és egészségtudatos életre, amelynek elemei közül kiemelte a mozgás fontosságát és a természetközelibb, valamint a közösségi szemléletet.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása