Mondja el véleményét hazánk stratégiájának kidolgozásához - MOST!
SZEMlélek 2019. november 23.

Mondja el véleményét hazánk stratégiájának kidolgozásához - MOST!

A tagállamoknak nyilvános konzultációt kell biztosítaniuk a hosszú távú stratégiák elkészítéséhez, ezért a kormány kéri az emberek véleményét ezúttal a klímaváltozással kapcsolatban... Figyelem: hétfő délig!

am2.jpg
- Európában a déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve az éghajlatváltozás nem kívánt hatásainak. Ön melyik szektorban érzi legnagyobb szükségét az alkalmazkodási intézkedéseknek?

- Tud-e arról valamit, hogy a lakóhelyén/székhelyén a helyi önkormányzat, vagy a helyi szervezetek milyen klímaváltozás elleni tevékenységeket végeznek?

- Hajlandó lenne-e életmódjának, étkezési vagy vásárlási szokásainak megváltoztatására annak érdekében, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás ellen küzdelemhez?

Többek között ezek a kérdések szerepelnek azon a társadalmi konzultációs kérdőíven, amit november 25-én, hétfőn délig lehet kitölteni a kormany.hu oldalon. A 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia az, amelyben hazánk meghatározza, hogy mi mindent kíván tenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak.
A nyilvános konzultáció kérdőíve néhány perc alatt kitölthető IDE kattintva.
A 2015-ben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 21. találkozóján elfogadott, és 2016-ban hatályba lépett Párizsi Megállapodás alapján a Részes Feleknek arra kell törekedniük, hogy az üvegházhatású gázok alacsony kibocsátásával járó hosszú távú fejlesztési stratégiákat fogalmazzanak meg és jelentsenek be, figyelembe véve közös, de megkülönböztetett felelősségeiket és eltérő képességeiket, tekintettel az eltérő nemzeti körülményekre.
A fentiek alapján a 2018 decemberében hatályba lépett Energiaunió irányítási rendszeréről szóló  rendelet alapján 2020. január 1-jéig minden tagállamnak, így Magyarországnak is el kell készítenie és be kell jelentenie a Bizottságnak a legalább 30 éves kitekintéssel rendelkező hosszú távú nemzeti stratégiáját.
A Governance rendelet előírja, hogy a tagállamoknak nyilvános konzultációt kell biztosítaniuk a 15. cikk szerinti hosszú távú stratégiák elkészítése során.
A kormány nem túl nagy nyilvánosságot kapott kérése, hogy az állampolgárok segítsék a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia véglegesítését a kérdőív kitöltésével.
(Forrás: kormany.hu; fotó: pixabay)
süti beállítások módosítása