Gyivis, zacis, lelences – kampány indult az állami gondozott gyerekekért (videókkal)
SZEMlélek 2019. november 19.

Gyivis, zacis, lelences – kampány indult az állami gondozott gyerekekért (videókkal)

Így élte túl három fiatal az állami gondoskodást... 

a2_11.jpg
Magyarországon minden évben 8-10 ezer gyermeket emelnek ki a családjukból. Többnyire elhanyagolás, a szegénységgel és lakhatási problémákkal összefüggő következmények, fizikai erőszak, szexuális bántalmazás áll a háttérben.
Hova kerülnek a családjukból kiemelt gyerekek? Mennyi pénzt kap egy állami gondozott? Mi történik, amikor rendőrrel törik rá este a családra az ajtót? Megrázó képek és történetek az SOS Gyermekfalvak gyermekjogi sorozatának első részében. „A szüleim elmentek és több napra bezártak minket egy sötét szobába. Ordítottunk, visítottunk és a szomszéd volt az, aki feljelentette a szülőket és szólt a gyámügynek " – meséli Évi, aki gyermekvédelmi gondoskodásban nőtt fel.


A legtöbb gyerek számára nem a családból való kiemelés az utolsó költözés: intézetek, nevelőszülők követik egymást. „Ha horkolsz vagy szuszogsz, megkeserítem az életedet" – mondták a nyolc éves Flórának első nap az intézetben. Hogy illeszkednek be a gyerekek egy idegen rendszerbe?


Norbi egy hatágyas szobában lakott az intézetben, senki nem mondta meg neki, mik a szabályok, mi fog vele történni. Évát három különböző nevelőszülő nevelte, azt hitte, valamit rosszul csinál, hogy folyton elhagyják. Így élte túl három fiatal az állami gondoskodást.

Idén ünnepli 30. évfordulóját az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet Magyarország is ratifikált. Ebből az alkalomból az SOS Gyermekfalvak társadalmi kampányban mutatja meg, hol vannak repedések az állami gondoskodás rendszerén és mit jelent szülők nélkül felnőni - áll az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa közleményében.
(Forrás: MTI/OS; fotó: sos.hu)
süti beállítások módosítása