Tények az e-cigarettáról
SZEMlélek 2019. november 17.

Tények az e-cigarettáról

Október elejéig 12 halálos áldozatot és 800 feletti súlyos tüdőmegbetegedést regisztráltak az Egyesült Államok Beteggyógyászati és Megelőzési Központjai (CDC) az e-cigarettát szívók körében. Pánik van, a pontos ok egyelőre ismeretlen, ám érdemes néhány tévhitet eloszlatni a nikotinfogyasztás e füstmentes formájával kapcsolatban. 

shutterstock_1048382176-e1568121049205_1.jpg


Egyelőre csak az USA-ban történtek ilyen esetek, amelyből nem vonható le következtetés a teljes kategóriára. Ráadásul Európával ellentétben az USA-ban az e-cigarettákra egyelőre nincs kötelező érvényű szabályozás. Összehasonlításul: az e-cigaretta második legnagyobb piacán, az Egyesült Királyságban egyetlen esetet sem regisztráltak, ahogyan Magyarországon sem. A tengerentúlon a vizsgálatok még zajlanak, ám a halálesetek feltehetően az illegális forrásból származó THC (tetrahidrokannabinol, a marihuána növény pszichoaktív hatóanyaga) használatához köthetők.
Ami fontos: aki e-cigarettát használ, hiteles forrásból (semmiképp a feketepiacról) szerezze be a terméket, és ne keverje egyéb összetevőkkel, különösen THC-t tartalmazó olajjal.


A felmérések azt mutatják, hogy néhány százalék azoknak az aránya, akik az e-cigarettát dohányos múlt nélkül kezdték el szívni. A túlnyomó többség számára ez a dohányzás egyik alternatív formája. Ahogyan növekszik a füstmentes termékeket fogyasztók aránya, úgy csökken a füstölőké, ami jó hír az egészségügynek. Az Egyesült Államok Beteggyógyászati és Megelőzési Központjainak adatai szerint 2005 és 2017 között 21-ről 14%-ra csökkent a dohányosok aránya, miközben 3 millióan váltottak e-cigarettára. Azért is jött rosszkor az amerikai pánik, mert ez Elbizonytalaníthatja a kevéssé káros alternatív termékeket keresőket.

 (Forrás: interpressmazin.hu)

 

 

süti beállítások módosítása