Ferenc pápa: a szegények adnak reményt az egyháznak
SZEMlélek 2019. október 27.

Ferenc pápa: a szegények adnak reményt az egyháznak

A "ragadozó fejlődési modellben" peremre szoruló szegényeket helyezte a mai egyház szolgálatának középpontjába Ferenc pápa, aki az Amazonas-térség püspöki találkozója vasárnapi zárómiséjén mondott beszédet a Szent Péter-bazilikában.

francispope.jpg

A katolikus egyházfő szerint az Amazóniáról szóló szinódus a "szegények szavát volt hivatott meghallani, és elgondolkodni életük bizonytalanságán, amelyet ragadozó fejlődési modellek fenyegetnek".

Úgy vélekedett: a világ jelenlegi helyzetében az egyház feladata az, hogy a valóságra másképpen tekintsen, védje a teremtett világot a kizsákmányolástól és meghallgassa a "szegények kiáltását", amire - a pápa szerint - gyakran az egyházban sem figyelnek, kinevetik vagy elhallgatják, mivel kényelmetlen. Pedig a szegények kiáltásának meghallgatása képviseli "az egyháznak is reményt adó kiáltást" - mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, a szegények őrzik és nyitják meg a mennyek kapuit.

Ferenc pápa azokra a népekre emlékeztetett, amelyeket "elmaradottnak, értéktelennek" tartanak, elfoglalják területeiket, kifosztják javaikat, eltörlik kultúrájukat és történelmüket. Aki fejlettebbnek tartja magát, falakat emel, csak növeli a távolságot az általa selejtnek mondottaktól - fűzte hozzá.

A Szent Péter-bazilikában bemutatott mise zárta az Amazonas-térség aktuális környezetvédelmi és egyházi kérdéseiről tartott rendkívüli szinódust. Az október 6-án kezdődött püspöki tanácskozás témáit és javaslatait összefoglaló záródokumentumot a szinódusi atyák szombat este szavazták meg. A szinódus nem döntéshozó testület, szokás szerint a pápa a következő időszakban külön dokumentumot bocsát majd ki a szinódus témái alapján.

A 30 oldalas, 120 pontos záródokumentumban központi jelentőséget kapott a nős férfiak papi szolgálatáról szóló javaslat az egyház peremterületein, ahol kiemelkedőnek számít a paphiány.

A kilenc országot és mintegy négyszáz etnikai csoportot érintő 7,8 millió négyzetkilométeres Amazonas-térség közösségeinek több mint 70 százalékához nem jutnak el papok.

A jelentés végleges szövege szerint ezt a szolgálatot állandó diakónusok láthatnák el. Hitükben hiteles, stabil családi hátterű, nős, akár gyermekes férfiakról van szó, akik világi foglalkozásuk mellett, megfelelő teológiai képzés után, jelenleg is számos egyházi szolgálatot ellátnak saját közösségükben. A nők szerepének elismerése mellett a női diakonátus kérdésében nem történt előrelépés.

Ferenc pápa a szinódus utolsó ülésén arra kérte a "katolikus elitet", ne vesszen el a részletkérdések vitájában, szem elől tévesztve a tanácskozás globális dimenzióját.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása