Visszailleszkedhet-e egy sorozatgyilkos a társadalomba?
SZEMlélek 2019. október 24.

Visszailleszkedhet-e egy sorozatgyilkos a társadalomba?

A "charleroi-i rém" ügyvédje szerint csak a szabadulás reménye tartja életben az elítélteket.

aaaa.jpg

A belga sorozatgyilkos, Marc Dutroux bűntársa, Michel Lelièvre (48) huszonöt éves börtönbüntetését tölti. Annak idején négy kislány, Sabine, Laetitia, Aan és Eefje elrablásában és megkínzásában segédkezett.

A bíró jóváhagyta a férfi feltételes szabadlábra helyezését, de szigorú kikötésekkel: hat hónapon belül lakhatást kell szereznie, különben érvényét veszti a feltételes szabadlábra helyezés, s azt újra kérvényeznie kell. Nincs azonban könnyű helyzetben, mivel amint kiderül, kiről van szó, a szállásokon nem adnak neki helyet. Lelièvre nagyobb városokban fog újabb próbálkozásokat tenni, ahol talán könnyebb névtelenségbe burkolóznia.

aa.jpgMichel Lelièvre a szabadulásra vár.

Más feltételeket is be kell tartania. Nem találkozhat az áldozatokkal, negyven napnál hosszabb időre nem hagyhatja el Belgiumot, nem fogyaszthat alkoholt vagy tudatmódosító szereket. Egyes településekre és a főváros bizonyos kerületeibe nem teheti be a lábát és a metró és vasút meghatározott vonalain nem utazhat.

A bíró megítélése szerint Lelièvre "megváltozott" azóta, hogy 2004-ben a bíróság elítélte.

aaa_1.jpgAz egyik meggyilkolt lány apja. 

A tárgyaláson, ahol kihirdették a feltételes szabadon bocsátását, jelen volt a 16 éves korában elrabolt, majd meggyilkolt Eefje apja, Jean Lambrecks is, aki kijelentette, ő nem gondolja, hogy az elkövető megváltozott volna, mivel soha nem válaszolt a család kérdéseire.

Minden idők leghírhedtebb pedofil sorozatgyilkosának perében Belgiumban életfogytiglani börtönre ítélték Marc Dutroux-t, akit hat kislány elrablásában, folyamatos megerőszakolásában és négyük meggyilkolásában, valamint egy korábbi bűntársa megölésében talált bűnösnek az esküdtszék 2004-ben, nyolc év nyomozás után. Dutroux volt feleségét, Michelle Martint harminc évre ítélték társtettesként. Az asszony tizenhat évet töltött rács mögött, melynek során többször kérelmezte szabadlábra helyezését, amit végül a belga bíróság 2012-ben engedélyezett.

Belgiumban ismét föllángolt a vita az életfogytiglani illetve a hosszantartó börtönbüntetésről, a feltételes szabadlábra helyezésről, valamint a társadalomba való visszailleszkedés lehetőségeiről nem csak Lelièvre kapcsán, hanem Dutroux kapcsán is, mivel a büntetőbíróság október 28-án dönt arról, hogy elrendeli-e az ő mentális állapotának szakértői felülvizsgálatát. Ezen is múlik, hogy a charleroi-i rémként ismert pedofil sorozatgyilkos eséllyel kérvényezi-e majd a feltételes szabadon bocsátását.

(Forrás: lesoir.be; fotó: sudinfo.be, levife.be)

süti beállítások módosítása