Kész csoda: egyetlen orvos lát el közel 1 millió embert
SZEMlélek 2019. október 16.

Kész csoda: egyetlen orvos lát el közel 1 millió embert

Egy amerikai gyógyító Szent Ferenc által inspirálva dolgozik a világ egyik legfélreesőbb helyén.

web3-5-doctor-tom-catena-the-heart-of-nuba-youtube.jpg

A Nuba-hegységben lévő Irgalmasság Anyja kórház vezetőjeként dr. Tom Catena minden nap Istenre támaszkodik.

Az amerikai orvos idejének nagy részét egy távoli és elszigetelt régióban, a Szudáni Nuba-hegységben tölti, munkája mégis az egész világon ismert.

Az általa ellátottak száma megdöbbentő: a Nuba-hegység több mint 750.000 embernek ad otthont és Tom az egyetlen állandó orvos. Az emberek szolgálatára áll a nap 24 órájában, a hét minden napján. Vannak napok, amikor 400 beteget is ellát.

A legtöbb humanitárius szervezet a 2007-ben harcok kitörését követően elhagyta a hegységet, de Tom úgy döntött , hogy mégis inkább ottmarad. Ő az egyike azon kevés nemzetközi segélyszervezettel együtt dolgozó egészségügyi szakembernek, akik a szudáni polgárháború kitörése után is a térségben maradtak. A 2011-ben kezdődő polgárháborúnak közel 50.000 halálos áldozata volt és Szudán lakosságának közel egynegyede lakóhelye elhagyására kényszerült. (Az ENSZ adatai szerint).

Az Amnesty International által 2018 szeptemberében kiadott jelentésében az látható, hogy a háború alatt a szudáni katonai erők rendszeresen megerőszakolták a nőket, meggyilkolták a civileket és nagyszabású fosztogatásokat hajtottak végre. 

Most a világ csak ül és tudomásul veszi, ahogy Tom bátran szembenéz a veszéllyel. Egy dokumentumfilm is készült az életéről, The Heart of Nuba, vagyis Nuba Szíve címmel. A Time magazin 2015-ben a 100 legbefolyásosabb ember között tartotta számon őt, és 2017-ben megkapta az Aurora díjat, mely a modern hősök elismerésére létrehozott humanitárius díj.

web3-2-doctor-tom-catena-the-heart-of-nuba-youtube.jpg

Tom Catena munkásságával fényt hozott a világba, irgalmas katolikusként a hite vezeti és ad neki erőt:

„Minden egyes nap Istenre kell támaszkodnunk. Nem csak a bonyolult helyzetekben, de a mindennapi dolgokban is kötelességünk hűnek maradni.”

A mindennapi dolgok persze számos kihívást is jelentenek.

„Nagyon sok csalódás ér, akár naponta többször is.Nagyon kevés képzett egészségügyi szakember van, de egyre többet kapunk. A legnagyobb problémát a logisztika jelenti. Az esős időszak alatt akár egy hónapot is igénybe vehet, mire eljutnak azok a dolgok hozzánk, amelyekre szükségünk van. Bár mindent megkaphatunk Kenyából repülővel szállítva, de ez nagyon költséges. Az évben néhány hónapig teljesen el vagyunk zárva a külvilágtól és csak azzal dolgozhatunk, amink éppen van."

web3-doctor-tom-catena-the-heart-of-nuba-youtube.jpg

Az élet a háború sújtotta térségben, bárkinek elegendő lenne a kétségbeeséshez, de Tom  megtanulta Istenből meríteni az erejét, kitartónak és bátornak lenni Benne bízva.

„Amikor az élet könnyű és a dolgok jól mennek, talán úgy érezheted, nem kell Istenre támaszkodnod. De amikor nem lehetsz biztos benne, hogy túléled ezeket az időket, amikor szerencsétlen dolgok történnek körülötted, a hit az egyetlen dolog, amelyre támaszkodni lehet. A hitem tart engem itt.”

Ha csak egy dolog lenne, amelyet Tom kérhetne a támogatóitól, az lenne, hogy kövessék Isten tanításait, s ehhez nem kell egy távoli országba utazni Istent és másokat szolgálni.

Te is részt vehetsz Tom Catena küldetésében, ott ahol vagy- hiszen ez nem az ő küldetése, hanem Krisztusé.

„Nagyon szerencsések vagyunk missziós kórházként, hiszen így  a templomtól csupán 100 méterre vagyunk. Van ott egy papunk, aki minden nap szentmisét tart. Ez igazán nélkülözhetetlen”- mondta Catena. „Enélkül nem hiszem, hogy folytatni tudnám.”

Az Eukarisztia mellett Tom a szentek közbenjárásának is köszönheti létét. Inspirálják őt, különösen a szudáni szentek, Josephine Bakhita és Daniele Comboni. „Hatalmas történelme van itt a katolikus hitnek”- mondta. Teréz anya és Assisi Szent Ferenc, akik mindketten gondozták a betegeket, szintén példaképek Tom számára.

„Assisi Szent Ferencre és látásmódjára gondolok és megpróbálok hozzá hasonlóan cselekedni.”

Megemlítette azt a pillanatot, amikor Szent Ferenc egy leplet ragadott, mivel a lepra nagyon gyakori volt a Nuba-hegységben, ahol dolgozik. Szent Ferenc élete ma is igazán fontos az Egyház számára.

web3-3-doctor-tom-catena-the-heart-of-nuba-youtube.jpg

„Szent Ferenc idejében sok botrányos ügy volt a papság körében és úgy gondolom, sok párhuzam vonható a saját korunkkal.  A mai katolikusok a hűség modelljeként tekinthetnek Szent Ferencre, a válság idején is. „Ő nem hagyta el az Egyházat, hanem maradt, csendben és alázatosan dolgozott, hogy belülről változtathasson.”

Az egyháznak most nagyobb szüksége van hívekre, mint valaha. Szükség van arra, hogy felhajtsák az ingujjukat, és részt vegyenek a szolgálatban, az oktatásban és a papi/lelkészi szolgálatban.

„Hagyományosan az Egyház papokra, nővérekre és testvérekre támaszkodott az ilyen jellegű munka elvégzésében. De most nincs elég belőlük. Nem dőlhetünk hátra és várhatjuk el, hogy mindent megtegyenek.”- Nekünk, mint laikusoknak részt kell vennünk ezekben.”

Noha a legtöbb embert nem hívják el Afrikába, hogy missziós munkát végezzen, minden katolikus felmérheti az idejét, tehetségét és az ajándékokat, amiket kapott és kitalálhatja, miként szolgálhatna a legjobban.

„Hiszem, hogy mindenki tehet valamit.Fogadj valami személyeset. Próbálj meg igazán hinni.” - mondta Tom.

Kétségkívül nehéz időket élünk, de van ok a reményre, ha keresed azt.

„Amikor látom, miként működik az Egyház Afrikában, mindig elképedek”-mondta. „Ne veszítsd el hitedet. Szavamat adom, hogy az Egyház rengeteg jót tesz.”

Támogathatjuk Dr. Tom Catena küldetését azzal, hogy a szudáni kórháznak vagy az Arat Challenge-nek adományozunk.

Forrás: aleteia.org

süti beállítások módosítása