A papság újragondolása   
Dr. Fekete Ágnes 2019. október 07.

A papság újragondolása  

Ferenc pápa szereti a szinódusokat. Ez azt jelenti, hogy egy-egy témában a püspökök összeülnek, és igyekeznek a különféle helyi szempontokat egyeztetni. Ma kezdte meg működését Vatikánban az Amazonas-szinódus, amelyen ezt a hatalmas területet érintő kilenc ország közel 200 püspöke vesz részt.
k_epa20191006022.jpg

Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Francia Guyana és Suriname az érintett országok. A szinóduson Cristoph Schönborn osztrák bíboros és Erwin Kräutler emeritus amazóniai püspök is jelen vannak. 

A múltban ezek a helyi zsinatok olyan találkozók voltak, amelyeken a püspökök nem sokat beszéltek, inkább hallgattak. Gyakran már előre is tudták, hogy mit akar a pápa. Mindez megváltozott Ferenc pápa alatt. Ő azt akarja, hogy a püspökök valóban megvitassák a nehéz témákat. Ilyen volt például a családról szóló két szinódus is.

A világ minden sarkából származó püspököknek meg kell hallgatniuk a szakértőket, vitát kell folytatniuk egymással, és végül el kell készíteniük a végleges dokumentumot. Ezt a pápa azután jóváhagyja. 

Brazíliában multinacionális cégek, olajtársaságok folyamatosan növelni szeretnék gazdasági befolyásukat a térségben. Ez súlyosan érinti az őslakosok jogait. Ferenc pápa hivatalba lépése óta a környezetvédelem és a gyengébbekért való kiállás híve. Néhány hete meggyilkoltak egy bennszülött környezetvédelmi aktivistát, aki egyébként éppen részt venne ezen a szinóduson. Bolsonaro bejelentette, hogy tiltakozásként ellenzsinatot akar szervezni.

Politikai szempontok mellett széleskörű vitát folytatnak egyházi kérdésekről is. Az óriási méretű Amazonas vidékén túlságosan kevés pap van. Ennek eredményeként sokan a nagyon aktív evangélikál egyházakhoz csatlakoznak. A püspökök most arról tárgyalnak, hogy a helyi közösségek idősebb, szép házasságban élő tagjait papokká szentelnék kivételt téve ezen a területen.   

A Szent Péter-bazilikában reggel kilenc órakor a szinódus résztvevőinek jelenlétében Ferenc pápa megáldotta az Amazonas-medencét jelképező tárgyakat: egy fából faragott kenut és a hozzá tartozó evezőket, hálókat, vesszőkosarakat. A szinódusi atyák és küldöttek ezután körmenetben haladtak a bazilikából kilépve a tér bal oldali Nagy Károly-szárnya mellett a VI. Pál terem felé.

A körmeneten őslakosok is részt vettek, hagyományos népviseletben, képviselve a mintegy hárommillió amazóniai embert, akiknek lelkipásztori ellátásáról szeretne gondoskodni a szinódus. Az amazóniai őslakosok a körmenetben a vállukon vitték a kenut és a többi jelképet, amiket a szinódusi teremben az elnökség emelvénye előtt helyeztek el.

„A pusztító érdekből gyújtott tűz, amely nemrégiben Amazóniát dúlta fel, nem azonos az evangéliumi tűzzel” – mondta a pápa. 

Ferenc pápa mai twitter üzenete: 

Arra kérlek benneteket, kísérjétek imádsággal ezt az egyházi eseményt, hogy testvéri közösségben élhessük meg, engedelmeskedve a Szentléleknek, aki mindig megmutatja az evangéliumi tanúságtétel útjait. #AmazóniaiSzinódus

(Forrás: Hirado.hu, magyarkurir.hu, nos.nl)

süti beállítások módosítása