Ne féltsük az időseket a digitális technológiától!
SZEMlélek 2019. október 05.

Ne féltsük az időseket a digitális technológiától!

A krónikus magány öl, a különösen veszélyeztetett csoportok között pedig ott vannak az idősek is. Az elszigeteltséget viszont enyhítheti a távolságokat áthidaló technológia.

tablet_1.jpg

A dublini Digital Summiton a digitális jóléthez kapcsolódó egyik panelbeszélgetés témája volt az a réteg, amelyről hajlamosak vagyunk technológiai témájú beszélgetésekben megfeledkezni: az idősek. Ezt a csoportot képviselte Dr. Edwina Dunne, a GrandPad üzleti igazgatója, aki szellemileg és külsőre egyaránt fiatalos, a technológiára csodálattal tekintő nagymama. A kedves és nyugodt kisugárzású szakember mondataiból végig sütött a lelkesedés, miközben nagyon komoly problémára világított rá.

tablet3.jpg

Manapság egyre több gyártó fedezi fel magának a nagyszülőket, mint célcsoportot, ám a technológiai eszközöknek nem csak az a célja, hogy az időseket bevonja a digitális világba. A technológia ugyanis az időseket nem azzal segíti, hogy be tudnak vásárolni a neten (Dunne még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy elmenjen a boltba), vagy hogy befizethetik a csekkeket online, az igazi érték inkább az, hogy az eszközök remek segítséget nyújthatnak az elmagányosodásra és az izoláltságra.

A krónikus magány szó szerint megöli az embereket, így árt, ha a nagyszülőket, akár féltésből is, teljesen elvágjuk a kütyüktől.

Az amerikai AARP Foundation idézett jelentése szerint a magány olyan erős egészségügyi kockázatot jelent, mint napi 15 elszívott cigaretta. Dunne hozzátette: sok idős számára a boltba, vagy a postára járás egy újabb módja annak, hogy emberekkel érintkezzen, beszélgetésbe elegyedhessen, így nem azon kényelmi funkciók miatt fontos nekik a mobil vagy a táblagép, ami miatt a fiataloknak.

A digitális eszközök sokkal inkább olyan értéket nyújthatnak számukra, hogy napi szinten kapcsolatot tarthatnak a messze lakó szeretteikkel. Ahogy a szakember is kiemelte, a magányosodás egészségügyi probléma, ahogy az ennek nyomán kialakuló depresszió is egy lehetséges következmény, épp ezért az egészségügyi szektornak is nagyobb figyelmet kéne szentelnie a technológia adta lehetőségeknek.

tablet2.jpg

A GrandPad egy kimondottan idősek számára fejlesztett, nyolchüvelykes táblagép. Leegyszerűsített módon kínálja a főbb funkciókat, így az idősek messziről is bevonhatják a mindennapokba a rokonokat olyan módon, ami gazdagabb egy esti telefonhívásnál. Videóhívást indíthatnak, fotókat oszthatnak meg, e-maileket küldhetnek, így a mindennapi pillanatokba szemléletesebb módon vonhatják be a rokonaikat, de ez igaz a másik oldalra is, hiszen az unoka is megmutathatja, mit rajzolt aznap.

A közös videocsetelések a telefonhívásoknál azért is személyesebbek, mert az élőbeszéd mellett a felek egymást is látják a kamerákon keresztül. Emellett természetesen adottak az olyan szórakozási lehetőségek, mint a memóriát frissen tartó játékszoftverek, vagy a zenelejátszó.

A speciális táblagépet ergonómiailag is az idősek szükségletei szerint tervezték, érzékenyebb az érintőkijelző, az átlagosnál hangosabbak a hangszórók, nagyobbak a betűk és a menük, ráadásként pedig kapott egy szívós tokot is. Abban különbözik például egy iPadtől, hogy megszabadítja a felhasználót a fiókoktól, jelszavaktól, értesítésektől – nemcsak hardverről van szó, hanem egy előfizetéses szolgáltatásról, és Acer felhőjén keresztül zajlik minden folyamat.

Biztonsági szempontból is okosabb döntés az idősek kezébe egy ilyen lecsupaszított, teljesen a funkcionalitásra tervezett eszközt adni, hangsúlyozta a szakértő. A szolgáltatásként elérhető szoftverbe beletartozik egy külső kezelő is, így egy családtag töltheti fel a kontaktokat, így az is kezelhető, kik leveleznek a nagyival. Ahogy Dunne egy barátnője példáját mesélte: az unokák azért nem akartak neki táblagépet venni, mert az veszélyes lehet az interneten leselkedő rosszakarók és vírusok miatt.

Az időseket ilyen szempontból sokan úgy kezelik, mint a gyerekeket. Ami mögött valóban érthető a féltő szándék, hiszen ott vannak például azok a manapság rendkívül fejlett adathalász-kampányok, amik akciókkal csalják lépre a felhasználókat. De az is igaz, hogy a tudatos netezés a fiatalabbaknál sem magától értetődő (hiszen hányan vannak, akik még mindig nem hallottak a kétfaktoros azonosításról, vagy a jelszavak újrahasználásának veszélyéről), így az eszközöktől való teljes elzárás nem lehet megoldás.

(Forrás: 24.hu)

süti beállítások módosítása