Áldott légy! Ezt az előadást ne hagyd ki!
SZEMlélek 2019. október 02.

Áldott légy! Ezt az előadást ne hagyd ki!

Mekkora a baj? Mi az „ökológiai válság” a hit, Isten-ember-természet kapcsolatában? Minek a válsága ez?

konf_1.jpg

Az e héten zajló "Teremtés hete" jegyében előadás sorozat indul a Párbeszéd házában Budapesten. Két nagyhatású alkotás, a Laudato si kezdetű enciklika és a Demain (Holnap) című francia dokumentumfilm ötéves évfordulójára készülünk 2020-ban. A Felebarátok Egyesület és a Párbeszéd Háza közös, teremtésvédelmi programsorozata az enciklika szellemiségében és a film tematikája szerint halad, kíséri a bekapcsolódókat hat állomáson keresztül. 

A programsorozat a fenntarthatóság, környezetvédelem, természetvédelem, egyházi szóhasználatban teremtésvédelem témakörét járja körbe. Mind a hat előadás a film részleteinek levetítésével kezdődik. Ezt követően elhangzik két rövid, a témához illeszkedő előadás, immár magyar vonatkozásokkal, utána pedig olyan hazai személyeket szólaltatunk meg, akik pozitív gyakorlatokat ismertetnek a hallgatókkal. 
A legközelebbi esemény

2019. október 3-án 19 órakor lesz.

Téma: „Ádám, hol vagy?” Ter 3,9    

Cím: Budapest, Horánszky utca 20.

Megismerhetünk világszintű problémákat és a megoldási próbálkozásokat hazai példákon keresztül. Együttműködő partner: Hetvenkét Tanítvány Mozgalom és a Naphimnusz Egyesület.

Az este programjából:

Köszöntőt mond Sajgó Szabolcs SJ, a PH Igazgatója: Mi dolgunk közös otthonunkkal? Mire vállalkozunk együtt e sorozatban?
Dr. Kuslits Béla, Corvinus egyetem doktori iskola: A fenntarthatatlanság rövid története -
Nobilis Márió atya, Sapientia Hittudományi Főiskola: Ökológia válság és a keresztény hitünk 


A huszonnegyedik órában vagyunk. Ferenc Pápa Laudato’Si kezdetű enciklikájában hívőknek és nem hívőnek is szól, de különösen szól a világ vezetőinek, ideértve minden felelős döntéshozókat. Az utolsó pillanatban vagyunk, hiszen ma már tény, hogy környezeti rendszereink a talajtól, a növény és állatvilágon keresztül az óceánokig és a légkörig kritikus állapotba kerültek, és néhány éves, tízéves időléptékben lesznek olyan térségek ahol a minimális, biztonságos életfeltételek is megszűnnek. Akkor már „falakkal” nem védekezhetünk, ezért meg kell előzni, és ott kell kezelni, még idejében a fenyegető ökológiai és az abból következő humán katasztrófát.

Régóta folynak erről rendkívül bonyolult, sokszor átláthatatlan nemzetközi egyeztetések, szinte eredmény nélkül. A múlt század nyolcvanas éveinek közepén született nemzetközi egyezmények segítségével, pl. a savas esők a fejlett világban eltűntek. Minden más erőfeszítés szinte eredmény nélküli.

A kereszténység üzenete lehet ma, hogy az ember célja nem a GDP maximalizálása, a közjó pedig nem más, mint minden ember boldogulása, nem csupán egyeseké. A szabad verseny nem alaptörvény, biológiai szinten sem: az evolúció során sem a legerőszakosabb állat maradt fenn, hanem az, amely a legjobban tudott alkalmazkodni.

Ezekről a kérdésekről lesz szó a sorozat keretében.

(Forrás: Párbeszéd háza)

 

süti beállítások módosítása