Vecsei Miklós: Aki többet kapott, többel is tartozik
SZEMlélek 2019. október 01.

Vecsei Miklós: Aki többet kapott, többel is tartozik

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint súlyos kudarc a hazai integrációs folyamat, de ő a remélt változásra fókuszál.

vecsei.jpg

A diagnózisalapú felzárkózási romastratégiáért felelős miniszterelnöki biztos a 168 óra munkatárásnak adott interjút a települések közösségeinek, a társadalom helyi alkotóelemeinek fejlesztéséről. A teljes cikk ide kattintva olvasható, az alábbiakban néhány gondolatot szemlézünk Vecsei Miklós válaszaiból.

minden, problémával küzdő települést külön-külön meg kell vizsgálnunk, milyen „terápiával” működne jól. Például ott a védőnői szolgálat. Van univerzális eszközrendszere az összes védőnőnek, de nem mindegy, hogy a budai kerületekben dolgozik valaki, vagy Tiszabőn. Ahhoz, hogy az ottani hiányokat ellensúlyozhassa, háttérre van szüksége. Ha a tanyák világába kell mennie, lehet, hogy négykerék-meghajtású kocsi kell, nagy csomagtartóval, amelybe befér akár egy húszliteres vizeskanna, de esetleg vizeletvizsgáló készülék is. Ez azért fontos, hogy a nyolc hónapos terhes anyának ne kelljen negyven fokban a megyei kórházba utaznia egy leletért.

minden gyereknek az első iskolai hónapjaiban azt kell éreznie, hogy sikeres. Teljesen mindegy, hogy ezt labdapattogtatásban, búgócsigahajtásban vagy nyusziugrásban érjük-e el. És el kell mondani a szülőnek is, hogy az ő gyereke sikeres. És akkor sincs gond, ha fél évvel később fogja csak a kis a betű írásánál a kanyarítást megtanulni, mert addigra már elhiszi, hogy ő egyébként képes a sikerre.

Azokat az energiákat szeretném használni, amelyek egyébként benne vannak a rendszerben, csak nem használjuk. Az integráció szerintem fordítva működik, az erősebb dönthet arról, hogy a gyengébbel tart. A helyszínre kell menni, megismerni egymást, és együtt megérkezni. Véleményem szerint ez az integráció egyetlen útja.

El szeretném érni, hogy az egyházi nagy iskolarendszerek vállaljanak kis iskolákat. Szeretném, ha egyetemek vállalnának középiskolákat, középiskolák vállalnának általános iskolákat. Skype-on korrepetálni lehet, ismerkedni lehet. Az integrációnak ezeket a sokkal életszerűbb módszereit szeretném behozni.

Minden közös tudásunkra szükség lesz, hogy a helyzet megváltozhasson. A 2021–2027 közötti uniós program indulásáig még van másfél évünk. Az nem egy- meg kétmilliárd forint lesz, hanem annak a sokszorosa. Ha addigra egyetértés lesz a döntéshozókban abban, hogy a diagnózisalapú fejlesztés jó irány, akkor minden településen megjelenik az, amire szükség van a fordulatot hozó változásokhoz.

A folyamatokat meg kell beszélnünk a társadalommal, méghozzá nem feltétlenül gazdasági alapon. Nagyon kevés olyan ember van, aki azt gondolja, hogy a gyerek tehet arról, hogy hová születik. Szerintem a társadalom képes erkölcsi alapon gondolkozni. Egyszerűen arról van szó, hogy aki többet kapott, az többel is tartozik.

(Forrás és fotó: 168ora.hu)

süti beállítások módosítása