Október, a reformáció hónapja
SZEMlélek 2019. szeptember 30.

Október, a reformáció hónapja

Októberben tartják a reformáció hónapját a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében.

luther-1821759_1920.jpg

A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul. A központi megnyitó ünnepség október 1-jén, kedd este Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban lesz.
    
Az istentiszteleten Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdet igét, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.
   
A programsorozat kiemelt rendezvénye a Reformáció gálaest, amelyet október 20-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak. Az esten a tervek szerint Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter tart előadást "A reformáció népeként a hit, az értelem és a kultúra egységében" címmel. A gálaest keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.
    
Október 13-án, a pápai református ótemplomban rendezik meg az ökumenikus missziói napot, október 27-én pedig a budapesti, Wesselényi utcai baptista gyülekezetben tartanak reformációi istentiszteletet.
    
A programsorozatot lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én Budapesten, a Reformációi Emlékparkban, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg.
    
A programsorozat idei mottója: "egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint".
    
A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Luther Márton (Martin Luther) német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János (Jean Calvin) genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.
    
Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig - köztük a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt a munkájában.

Forrás:MTI

 

süti beállítások módosítása