Instagram-függőség
Dr. Fekete Ágnes 2019. szeptember 27.

Instagram-függőség

Ping! Egy Instagram-üzenet érkezett! Természetesen szuper móka, de mi történik akkor, ha már nem tudok sehova se elmenni anélkül, hogy ne fotóznék az Insta-ra?

letoltes_1_3.jpg

A NOS Stories (a holland hírügynökség történetei) kitalálta, hogy megvizsgálja az Instagram használatával kapcsolatos szokásokat. Azt a kérdést is feltették, vajon milyen hatással van ez RÁD?

A holland NOS Stories megkérdezte követőit, 4500 embert, egy kérdőív segítségével. Kiderült, hogy a felhasználók 40 százaléka rabja az Instának. Minden tízedik válaszadó azt mondja, hogy ez nem jó sem a társadalmi kapcsolatok szempontjából, sem az iskola, sem a munkavállalók miatt. Több mint 4 százalékuk még pánikba is esik, ha nem tud görgetni. Azért, hogy az emberek a lehető leghosszabb ideig bent maradjanak az alkalmazásban, az Instagram pszichológusok garmadát foglalkoztatja. "Pontosan tudják, hogyan kell reagálni az emberek legmélyebb vágyaira, például a szeretet iránti vágyra. Ha tudod, hogyan lehet ezt kihasználni, és egy alkalmazásban megjeleníted, akkor létrehoztál egyfajta mentális heroint" - magyarázza Tom de Bruyne viselkedés-pszichológus. Vajon mennyire addiktív az Instagram? Az Instagram addikciója elsősorban annak köszönhető, amit a kutatók „változó jutalom”-nak neveznek. Ez azt jelenti, hogy a kedvelések és megjegyzések száma minden alkalommal változhat. Az teszi vonzóvá, hogy az alkalmazás nem kiszámítható, és nehezebb nemet mondani, mint igent. 

Vegyük például a Netflix-et. Erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy valaki ne nézze meg a következő epizódot. "Pontosan ez az Insta szándéka, mert minél hosszabb ideig görgetsz, annál több hirdetést látsz, és annál több pénzt keres az Instagram. Szépe lassan alapvetően kezdi el befolyásolni az életedet, magyarázza Tom de Bruyne. A kutatók szerint az, hogy valaki szerepel egy fotón, ugyanazt a hatást éri el az agyában, mint amikor jutalmat kap. Ha nagyon kevés kedvelést kapunk, akkor pedig fordítva igaz: boldogtalannak és szomorúnak is érezhetjük magunkat. "Ez az oka a folyamatos online-jelenlét iránti vágynak” – állítja De Bruyne. Az emberek fotózási helyeket is keresnek, és ezzel fokozódik bennük az a vágy, hogy sokat utazzanak. Az Instagramerek például a tökéletesebb képet helyszínét keresik, ezért tömegesen meglátogattak egy szibériai tavat.

Az Insta alkotói felismerték az utóbbi időben, hogy jelentős hatással vannak az emberek életére. Ezért próbálnak egy kicsit segíteni. Be lehet állítani a maximális időt, amit valaki el akar tölteni az Instán. Ekkor értesítést kap, hogy túllépte a képernyőn megjelenő időt. Az Instagram azt állítja, hogy mindent megtesz a felhasználók védelme érdekében. Az összes tünet ellenére az „Insta-függőség”-et még hivatalosan nem ismeri el a pszichológia.

Minden bizonnyal mindenki tehet valamit azért, hogy csökkentse azt az időt, amit a képernyő mellett töl. El lehet távolítani az alkalmazást akár teljesen is,  de mindenképpen hagyhatunk több időt arra, hogy valódi-, személyes kapcsolatainkat ápoljuk. Ez végül sokkal boldogabbá fog tenni."- mondja De Bruyne.

(Forrás: NOS.nl) 

 

süti beállítások módosítása