Klímatüntetés volt Párizsban, és megint erőszak született
SZEMlélek 2019. szeptember 25.

Klímatüntetés volt Párizsban, és megint erőszak született

Egyre rendszeresebb az erőszak a tüntetéseken Franciaországban. 

alors-marchele-climat-devait-enfant-millier-militants-anticapitalistes-black-blocs-provoque-affrontementsles-forces-lordre_0_729_486.jpg

Számos tüntetésre került sor szeptember 21-én Párizsban. Volt felvonulás a nyugdíjreform ellen, és  a Force Ouvrière felhívására az éghajlat érdekében. A sárga mellényesek szintén bejelentették, hogy találkoznak a Place de la Madeleine-en és a Champs-Elysees-én anélkül, hogy bejelentették volna a demonstráció útvonalát. Az Attac egyesület és a Solidaires szakszervezet úgy döntött, hogy a rendőrség központjának tilalma ellenére folytatja a tüntetést.

A Klíma tüntetésen 45 perccel azután tört ki az erőszak, hogy elindultak a Port-Royalból. A rendőrség szerint ezer ember, más források szerint százötven ember, a „black blocs” csoportja keveredett a tüntetők közé. Összecsapások voltak a „radikális” harcosok és a rendőrség között, akik könnygázt és gumilövedéket vetettek be. Kirakatok törtek be, egy bankfiók, utcai bútorok rongálódtak meg, és néhány robogó megégett.

Most már nincs tüntetés erőszak nélkül? Persze az éghajlati felvonulás eseményei nem hasonlíthatóak a „sárga mellényesek” tüntetése idején történt összecsapásokkal például 2018. december 8-án a Champs-Élysées-en. De furcsa látványt jelentenek az égett barikádok, melyek a környezet védelme érdekében,  az „erõszakmentesség paktumát” őrző tüntetést kísérik.

Az erőszak rendszeresen kíséri a társadalmi megmozdulásokat anélkül, hogy visszatérnénk a 1968 májusába. Ennek az oka többnyire, hogy kis csoportok, akiknek az antikapitalizmus a jelszavuk, beállnak a tömegbe, és átveszik az irányítást, elterelik az eseményt eredeti céljától.

(Forrás: La-croix.fr)

süti beállítások módosítása