Eltemették Kapy Jenő építészt: számosan tartják mesterüknek
SZEMlélek 2019. szeptember 17.

Eltemették Kapy Jenő építészt: számosan tartják mesterüknek

Családtagok, tanítványok, építésztársak, tisztelői körében Farkasréten helyezték végső nyugalomra a neves építészt.

kapy.jpg

Munkásságát Ybl-díjjal és a szakmai fair play-díjának számító Kotsis Iván-emlékdíjjal ismerték el, 2009-ben pedig Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át. Több építészgeneráció azonban személyes emlékeket is őriz róla, hiszen évtizedekig tanított a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán.

kapy3.jpg

Kapy Jenő 1942-ben, Kassán született. Eredetileg festőművésznek készült, de érdeklődése hamar az építészet felé fordult. Az egyetem rajzi tanszékén 1967-ben diplomadíjjal végzett, tagja volt különböző művészeti szabadiskoláknak (Dési Huber István, Iparterv-képzőkör, Szerencsi képzőművészeti Szabadiskola, stb.), és számos kiállításon vett részt.

kapy2.jpg

1968-1970 között a Lakóterv, majd 1990-ig az Iparterv vezető tervezője. 1990-től a Szent István Egyetem Építéstudományi Karának rendes tanára, illetve a DÓM Építészműterem, valamint a Kapy&Társai Építészstúdió vezető tervező építésze volt, emellett a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Pécsi Tudomány Egyetemen és más, felsőfokú oktatási intézményekben is oktatott, kurzusokat tartott.

1990-ben megalapította a SZIE Ybl főiskolai karán a posztgraduális tervezés szakmérnöki képzést, ahonnan számos tehetséges hallgató került ki, akik aztán a Mesteriskolán folytatták tanulmányaikat.
2012-től teljesen visszatért a festészethez, munkáival számos csoportos és önálló kiállításon vett részt.

kapy5.jpg

2019. augusztus 19-én, 77 éves korában, hosszú betegség után, lánya szerető jelenlétben hunyt el.

(Forrás: epiteszforum.hu; fotó: youtube; epiteszforum.hu, kapyjeno.hu)

süti beállítások módosítása