Három francia érsek tájékoztatója ma este Párizsban
SZEMlélek 2019. szeptember 16.

Három francia érsek tájékoztatója ma este Párizsban

A francia katolikus egyház a legvégsőkig elmegy azért, hogy az emberek megértsék egymást. 

"Sokan ma ezt mondják: Technikai-, orvosi- és jogi megoldások mindent megkönnyítenek, és az összes szenvedést, be nem teljesült vágyat betöltik! Politikánk becsap minket, amikor elkerülhetőnek mutatja a szenvedést. Nem ez történik majd, hanem egy másfajta frusztráció fog elérkezni a társadalomba."

mgr-eric-moulins-beaufort-archeveque-reims-president-conference-eveques-france_0_729_499.jpg

A francia püspökök szeptember 16-án, hétfőn este konferenciát tartanak a bioetika kérdéséről a College des Bernardins épületében Párizs V. kerületében. Amíg a lombik program mindenkire való kiterjesztésének (homoszexuális párokra és egyedülálló nőkre) törvényjavaslata a Nemzetgyűlés elé kerül, az előkészítő időszakban szeretné egészen világosan kifejteni álláspontját a katolikus egyház.

Jelen lesznek: Éric de Moulins-Beaufort, Reims érseke, Mgr Pierre d'Ornellas, Rennes-i érsek, valamint Michel Aupetit párizsi érsek, aki korábban orvos volt, és gyakran szokott beszélni ezekről a témákról. Szakértőket és tanúságtevőket szintén meghívtak a ma esti konferenciára.

Éric de Moulins-Beaufort püspök a napokban a következőket nyilakozta: A család az az emberi közösség, ahol a szenvedéssel is szembe kell nézni. A család beillesztheti az idősödőket vagy a betegség által érintett embereket, együtt megtanulhatják meglátni azt, hogy ők is valami jót hoznak el az életbe. "A vita kulcsfontosságú ebben a pillanatban, közvetlenül a törvény elfogadása előtt!"  „A püspökök szeretnék megmutatni, hogy képesek meghallgatni bárkit, és erre minden lehetőséget ki is fognak használni" – hangzott el a nyilatkozatban.

2018. április 9-én a francia elnök  kifejezetten felkérte a katolikusokat, hogy az egyház mondja el álláspontját bioetikai kérdésekben, vagy a bevándorlók befogadása ügyében. Az Reims-i érseknek az az elhatározása, hogy a bioetikai törvényjavaslattal kapcsolatban a nemzeti-, egységes tiltakozás előtt széles körben ismerteti álláspontját. Amint mondták, Ferenc pápa stílusában szeretnék ezt megtenni, azaz nem feszültséggel, nem brutálisan.  

A püspökök lelkipásztori attitüddel akarnak jelen lenni a társadalomban. Ha esetleg majd megszavazzák ezt a törvényt, akkor lehet tiltakozni, de az igazi kérdés mégis az marad: Hogyan lehet az embereket kísérni és nevelni szeretetben?

Éric de Moulins-Beaufort nyilatkozata a La-Croix Magazinban: Úgy gondolom, hogy a püspököknek vagy papoknak nem az a feladatuk, hogy előírják azokat a politikai eszközöket, amelyeket a katolikus állampolgároknak használniuk kell. Ha egyesek szerint a tüntetés hasznos lehet, hét tegyék. Ez azonban nem lehet a keresztény attitűd utolsó szava, vagy egyetlen kifejező eszköze.

A ma esti konferencia szervezői úgy gondolják, hogy a szekularizált világban az egyháznak ünnepélyesen kell megfogalmaznia véleményét, ilyen rendkívüli eseményeken például, mint ami hétfőn este lesz. "De nem az a cél, hogy sorainkat igazítsuk. Dícséretes dolog és fontos is, hogy több nézőpont létezik." - mondta Éric de Moulins-Beaufort. Szerinte a legfőbb gond az, hogy évek óta ezt mondják az embereknek: A  technikai-, orvosi- és jogi megoldások majd mindent megkönnyítenek, és az összes szenvedést, be nem teljesült vágyat betöltik! Politikánk becsap minket, amikor elkerülhetőnek mutatja a szenvedést. Nem ez történik majd, hanem egy másfajta frusztráció fog elérkezni a társadalomba.

(A fényképen: Éric de Moulins-Beaufort érsek, Forrás: La-croix.fr,  Ma esti konfereencia)

süti beállítások módosítása