"Sportforradalom" volt a Budapesten lezajlott World Urban Games
SZEMlélek 2019. szeptember 16.

"Sportforradalom" volt a Budapesten lezajlott World Urban Games

A nemzetközi sportszövetségek tanácsa felkérte Budapestet, hogy 2021-ben is legyen az utcai sportok világjátékának a házigazdája.

sport_2.jpg

Az újgenerációs olimpiai sportágak világjátékának megrendezése iránt eredetileg több mint ötven város érdeklődött, végül Budapest Tokió, Barcelona és Los Angeles előtt nyerte el a szervezés lehetőségét.

- A szeptember 13-15 között lezajlott esemény egyszerre volt világpremier és sportforradalom, több mint ötvenezren látogattak ki a versenyekre - mondta Fürje Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa, a szervezőbizottság elnöke. - Nem véletlenül kerülnek be az olimpia programjába az itt szereplő sportágak: látványosak, akrobatikusak, izgalmasak, közösségteremtőek és megmozgatják a fiatalokat.

Ez az új irány: lebontani az akadályokat, a sportot behozni a városba és közel vinni az emberekhez, szabaddá tenni a belépést, egész napos családi élményt kínálni, miközben a nézők nem puszta szemlélők, hanem résztvevők, akik minden sportot ki is próbálhatnak, és a sportesemény kulturális és zenei fesztivál is egyben.

A jövő évi tokiói, illetve a 2024-es párizsi olimpiai szervezői, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviselői is a helyszínen gyűjtöttek tapasztalatokat, ötven akkreditált külföldi újságíró tudósított az öt kontinens, több mint háromszáz sportolójának vetélkedéséről, amiről az egész világon nézett élő közvetítést adott a Eurosport és a NOB tv-csatornája, az Olympic Channel is.

- Budapestnél nem lehetett volna jobb házigazda, hihetetlen, hogy a szervezők alig fél év alatt mit valósítottak meg, ez az esemény minden várakozásunkat felülmúlta - idézte a szervezők közleménye a GAISF vezetőjét.

sport2.jpg

Az eseményre kilátogatott Gyurta Dániel, a NOB tagja is, aki elmondta, egészen biztos benne, hogy a sportesemények nagy része ebbe az irányba fog átalakulni, kezdve a tokiói olimpiával. A NOB a sportrendezvények forradalmát a fiatalok bevonásával képzeli el, fesztivál jelleggel és aktív sportolással kötné össze a jövő sporteseményeit - fűzte hozzá London olimpiai bajnoka.

Az ingyenes rendezvényen - amit koncertek is kísértek - hatféle sportág versenyeit, a 3x3 kosárlabdát, BMX freestyle-t, a bréktáncot, a parkourt, illetve az inline és repülő korong freestyle-t bonyolították le. Bemutatósportágként a laser run és az evezős ergométer is helyet kapott a városi sportok világjátékának programjában.
Magyarország szabadon eldöntheti, él-e a rendezés felkínált lehetőségével.

(Forrás: MTI; fotó: gaisf.sport, pxhere.com)

süti beállítások módosítása