30 milliárddal segít az USA és Brazília megvédeni Amazóniát
SZEMlélek 2019. szeptember 14.

30 milliárddal segít az USA és Brazília megvédeni Amazóniát

Befektetési alapot hoz létre Amazónia biodiverzitásának megőrzésére az Egyesült Államok és Brazília.

brazilusa.jpg

Michael Pompeo amerikai és Ernesto Araújo brazil külügyminiszter szeptember 13-án megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy 11 éves időtartamra szóló százmillió dolláros befektetési alapot Amazónia biodiverzitásának megőrzésére.

Egy héttel ezelőtt hét térségbeli ország – Brazília, Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru, Suriname és Guyana – kötött megállapodást Amazónia védelmére, megelőzendő az erdőtüzeket és az esőerdő megsemmisülését. Eszerint összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és Amazónia műholdas megfigyelését, újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket, és fellépnek az illegális bányászat ellen is.

Amazónia brazíliai részén - amelyen az őserdő 60 százaléka található – idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a tavalyi év azonos időszakához képest a hivatalos brazil adatok szerint. Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított. A brazil kormány előzetes adatai szerint az erdőirtás mértéke is jelentősen nőtt a tavalyihoz képest, immár a negyedik egymást követő hónapban.

Jair Bolsonaro brazil elnök közölte, hogy az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán vitatná meg az amazóniai erdőtüzek ügyét. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig felvetette, hogy szeptember 20-23. között rendezzenek az amazonasi helyzetről szóló találkozót az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

(Forrás: MTI, fotó: renovamidia.com.br)

süti beállítások módosítása