Nő az önkorlátozók száma  a kaszinókban
SZEMlélek 2019. szeptember 11.

Nő az önkorlátozók száma a kaszinókban

Az év első felében százötvenen kívántak gátat szabni játékszenvedélyüknek, 2018 hasonló időszakában ez a szám százhét volt. A tendencia folytatódik. 

660.jpg

Amint tudjuk, Magyarországon a szerencsejáték- függőségben szenvedők 2016. január 1. óta tehetnek jelentős önkorlátozó nyilatkozatot a Szerencsejáték Felügyeletnél. 

Az adatsorokból kirajzolódik az is, hogy az érintett személyek többsége a leghosszabb, ötéves kitiltást választja, ugyanakkor évről évre egyre többen ikszelik be a rövid távú önkorlátozást is. A játékosok jellemzően mind a négy szerencsejátékfajtára tesznek nyilatkozatot, és ritkábban vannak olyanok, akik csak kifejezetten egy kategóriára nézve nyilatkoznak. Ugyanakkor az érintettek jelentős része – feltehetően évente több ezren – az adott szervezőnél nyújtják be nyilatkozataikat, nem pedig a felügyeletnél.

 Demetrovics Zsolt addiktológus. Az ELTE professzora szerint fontos látni, a játékszenvedély olyan betegség, ahol a visszaesés kockázata rendkívül magas, és olyan esetekben, amikor az érintett visszazuhanna, az önkorlátozás hasznos „mankó” lehet, hogy ezen a mélyponton átlendüljenek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy komplex kezelésre van szükség, amelynek a gyógyszerek, a pszichoterápia és a sorstárssegítő csoportok éppúgy része, mint a jogi és fizikai korlátozások. Hangsúlyozta, hogy az ELTE fenntart egy Szerencsejátékos Segélytelefont is, amely a 06 1 411-6778 telefonszámon hívható.

(Forrás: Magyarhirlap.hu)

süti beállítások módosítása