Elrabolták vagy kórházba került a magyar riporter Líbiában
SZEMlélek 2019. szeptember 10.

Elrabolták vagy kórházba került a magyar riporter Líbiában

Ellentmondó hírek érkeztek Tripoliból.

libia1.jpg
A LANA líbiai hírügynökség értesülésére hivatkozó olasz RAI News szerint a Szabó Gergely Hoang Viet nevű férfit vasárnap este profi fegyveresek fogták el Tripoli központjában, az Abu Ghraiba mecsethez közeli River Hotel épületénél.
A Lybia Observer nevű angol nyelvű oldal Twitter-oldalán ennek ellentmondó értesülés jelent meg, eszerint az RTL-nek dolgozó újságíró egy Khalifa Haftar tábornok erői által intézett dróntámadásban sebesült meg Dél-Tripoliban előző éjjel. A bejegyzésben egy fotó is szerepel, amelyen a sérült riporter a kórházi ágyán ül, látszólag nincs súlyos állapotban, és hüvelykujját a kamera felé emeli (bár az ujja be van pólyázva vagy gipszelve)- tudósít a Hvg.hu.
A líbiai hírügynökség, amelyik emberrablásról beszél, egy neve elhallgatását kérő forrására hivatkozva azt írja: az elrabolt férfi helyi kísérője (Ahmed Abdel Salam el Drouki) meg tudott menekülni a fegyveresek elől. A szálloda szerint a magyar fotós ekkorra már kijelentkezett a hotelből, személyes holmikat nem hagyott a szobájában.
A LANA közlése szerint a férfi egy videón is megjelenik, amelyen az emberrablás mögött álló iszlám szélsőségesek az "Allah akbar" jelmondat kimondását követelik tőle. Egy frissen feltöltött fényképen mosolyogva, nyakában egy fényképezőgéppel látható egy terepszínű ruhát viselő férfi mellett.
libia.jpg
A Hvg.hu cikkét szemléző Index azt is közli, hogy Szabó Gergely Hoang Viet 2006 és 2011 között a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója volt, a 2009/2010. tanévben Köztársasági Ösztöndíjban részesült, 2011-től 2018-ig pedig egy ügyvédi irodánál dolgozott. A Shutterstock gyűjteményében több fénykép is fellelhető a neve alatt, ezek egy része Ukrajnában és Izraelben készült.
Sem a Hvg.hu, sem az index.hu újságírói nem tudták elérni telefonon a hírben szereplő férfit, a mobiltelefonja ki volt kapcsolva. Az értesülésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem reagált.
(Forrás: index; fotó: facebook, cnbc.com)
süti beállítások módosítása