Ezeket ítélték a legfontosabb élettudományi felfedezéseknek
SZEMlélek 2019. szeptember 08.

Ezeket ítélték a legfontosabb élettudományi felfedezéseknek

Ismét odaítélték a Breakthrough-díjakat az élettudomány, a matematika és a fizika legnagyobb áttörését elérő kutatóinak.

breakthrough.jpg

 

Jeffrey M. Friedman, F. Ulrich Hartl, Arthur L. Horwich, David Julius és Virginia Man-Yee Lee kapták a 2020-as élettudományi Breakthrough-díjat. A tudományos Oscarként is emlegetett elismerést 2012 óta osztják ki a szakértőknek, a díj 3 millió dolláros (mintegy 895 millió forintos) pénzjutalommal is jár.

Friedman, a Rockefeller Egyetem és a Howard Hughes Egészségügyi Intézet szakértője egy új endokrin rendszert azonosított, melyen keresztül a zsírszövetek hormonális jeleket küldenek az agyba, a táplálkozás szabályozására. A kutató régóta vizsgálta az elhízás biológiai alapjait, terápiája segítségével a cukorbetegség egy ritka, de rendkívül veszélyes típusát, a lipodisztrófiát kezelik.

Hartl, a Max Planck Biokémiai Intézet munkatársa és Horwich, a Yale Orvostudományi Iskola kutatója a molekuláris chaperonok a fehérjehajtogatás, illetve a protein-aggregáció szabályzásában betöltött szerepét ismerték fel. Ez kulcsszerepet játszik abban, hogy a sejtek elláthassák funkcióikat. Ahogy öregedünk, a chaperonok működése lassulhat, ez pedig számos rendellenességet, például daganatos és idegrendszeri megbetegedéseket idézhet elő.

Julius, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem szakértője a fájdalomérzet hátterében álló molekulákat, sejteket és mechanizmusokat térképezte fel. A kutató többek közt azt is felismerte, hogy a chili és a mentol ugyanazokat a receptorokat aktiválja, amelyek a hideg és a meleg érzetéért is felelnek. Munkája nyomán új típusú, a krónikus fájdalom csillapítására szolgáló, nem opioid típusú gyógyszereket fejlesztenek.

Man-Yee Lee a Pennsylvaniai Egyetem munkatársaként jött rá, hogy a TDP43 fehérje aggregációja figyelhető meg a frontotemporális demencia és az amiotrófiás laterálszklerózis esetében, illetve hogy az alfa-szinuklein protein különböző típusai az egyes sejtekben Parkinson-kórt és multiszisztémás atrófiát okozhatnak. A felfedezései szintén új típusú gyógyszerek fejlesztését teszik lehetővé ezen súlyos betegségek leküzdéséhez.

 (Forrás: ng.hu)

süti beállítások módosítása