Közép-európai Matematikai Olimpián magyar arany
SZEMlélek 2019. szeptember 06.

Közép-európai Matematikai Olimpián magyar arany

Weisz Máté Barnabás a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja, a magyar csapat egyetlen vidéki tagja a tavalyi siker után ismét aranyéremmel tért haza.

1_33.jpg
Egyéniben aranyérmet, csapatban pedig ezüstérmet szerzett a csehországi Pardubicében megrendezett 13. Közép-európai Matematikai Olimpián.
Első óta érdekli a matek, másodikos volt, amikor először indult versenyen, ez a Kenguru tesztverseny volt. Ennek hatására jelentkezett ikertestvérével együtt a Radnóti hatosztályos képzésére. Máténak hobbija is a matematika – napi másfél órát gyakorol kedvtelésből.

Közép-Európa legjobb matekosa tavaly tizenegyedikesként maximális pontszámot ért el. Idén – ahogy tavaly is – Csehországban ő volt a hatfős magyar csapat egyetlen vidéki tagja, csapattársai mind budapesti gimnáziumok tanulói. Ta­­valy Máté egyik matematika ­­tanára, Schultz János elmondta, hogy a fiatal­ember fejlődése példaértékű. A pedagógus úgy fogalmazott: egyértelmű volt a fiú tehetsége, amely leginkább a gondolkodásában látszik, szinte azonnal megtalálja egy probléma kulcsát, nem tér el mellékutakra, vagy csak ritkán. Schultz szerint az sem mellékes, hogy Máté jó versenyzőtípus, végig higgadt tud maradni, és játéknak tekinti a feladatok megoldását.

Úgy tűnik, a Radnóti most végzős diákja tovább fejlődött, így az idei diákolimpián is re­mekelt. Csapatban a tavalyi bronz után most ezüstérmet szereztek az augusztus 26. és szeptember 1. között rendezett versenyen Pardubicében.
 
(Forrás: Délmagyar)
süti beállítások módosítása