Van-e verseny a kommunikációs cégek között?
SZEMlélek 2019. szeptember 01.

Van-e verseny a kommunikációs cégek között?

Egy holland videóban elemzik az öt legjelentősebb információs-, technikai cég hatalmi pozícióját. Őket nevezik Öt Nagynak.

kep.png

Amint mondják, az IKT (Információs- és Kommunikációs Technológia) eszközök segítségével akármit teszünk, az Öt Nagy információs céggel kerülünk kapcsolatba. (Microsoft, Amazon, Apple, Facebook, Google)

Ezek nélkül szinte elképzelhetetlen ma már az életünk. A Google kereső-motorja nélkül nem tudunk mozdulni sem. Ha félretesszük az Android telefont, megbénulunk. A skype-telefonnal hívjuk fel távollévő szeretteinket. De nem tudunk szöveget szerkeszteni sem, online vásárolni. Netflix-szel nézünk sorozatokat.

Ez a Nagy Öt mindenhol ott van. Ezek a cégek olyan kapcsolati hálót biztosítanak számunkra, amely látványosan átível mindenféle határon. De vajon milyen áron?

Nem lehet, hogy túlságosan is nagy ez a Nagy Öt? Tudunk valamit tenni?

Egy darabig észrevétlenül növekedett ez az Öt, de az utóbbi időben az emberek elkezdtek aggódni. A privát szféráját félti mindenki. Ugyanis akkor, amikor egy termék ingyenesnek tűnik, az adataink jelentik a fizető eszközt. Innen ered az adatvédelem egész kérdésköre. A leginkább elhíresült adat-botrány a Cambridge Analytica.

Jelenleg már nem csupán magánemberek kezdeményezései jelzik, hogy a Nagy Öt működése így nem jó. Az Amerikai Egyesült Államok igazságügy minisztériuma és több szervezet is megvizsgálta a Nagy Öt cégek hatalmi helyzetét. Elindult egy kampány, mivel ezek világszinten is monopol helyzetbe kerültek. Egyre több helyen megjelent a sajtóban, hogy ezek a cégek visszaélnek helyzetükkel. Nincs egészséges versenyhelyzet már.

Vajon milyen nagyok ezek a vállalatok? Nem tudjuk ugyan, hogy a holland videó milyen adatok alapján mondja, de állítása szerint tíz évvel ezelőtt a Microsoft a világ tíz legnagyobb vállalata között volt. Jelenleg a világ öt legnagyobb cége IKT cég, és ezek éppen a fent felsoroltak. Minden rivális céget felvásárolnak. Így vette meg a Facebook az Instagramot és a WhatsAppot. Ezért aztán nem kell félniük az innovatív kisvállalkozásoktól. A szerver-, felhő- és kábelhálózatok szolgáltatásaiban is egyre meghatározóbb szerepe van a Nagy Ötnek.

A Google évek óta több milliárd Eurós bírságot fizet a törvények megsértése miatt. A kérdés, vajon fel lehet-e oszlatni egy olyan céget, mint a Google? Nem lehetetlen. A Standard Oil társaság az olajpiac 95%-át birtokolta több, mint száz évvel ezelőtt. A történet vége az lett, hogy 34 részre szabdalták ezt a vállalkozást. Jelenleg a túlságosan nagy hatalomkoncentráció most már széles körben zavarja az embereket.

(Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=ElGxLdqPP1A)

süti beállítások módosítása