A környezetvédelmi aktivisták több országban kimentek az utcára
SZEMlélek 2019. augusztus 24.

A környezetvédelmi aktivisták több országban kimentek az utcára

Tiltakoztak a brazil elnök tétlenségével szemben az Amazonas esőerdőket irtó tűzvész miatt.

kep1_2.jpg

A környezetvédők Jair Bolsonaro elnököt hibáztatják a tűz miatt. Az elnök az üzleti vállalkozókat támogatja, és növelni szeretné Brazília gazdaságát azzal, hogy az Amazonas területét más mezőgazdasági célra hasznosítja. Szerintük a brazil vezető politikus retorikája csak ösztönözte a gazdákat arra, hogy még több földet vágjanak saját céljaikra. A harag ugyanolyan gyorsan terjedt, mint a tűz.

Tegnap, pénteken, a brazil párizsi nagykövetség előtt, több száz éghajlati aktivista szervezett demonstrációt.  A Youth for Climate tüntetők a párizsi brazil nagykövetség előtt tiltakoztak.  Olyan táblákat tartottak, amelyeken ez  volt olvasható: „Imádkozz Amazóniaért”, „Amazónia marad !!! Bolsonaro elhagyja !!! ”és „Erdő nélkül végünk!”. "Mi vagyunk az Amazonas!" A tüntetők felszólították a brazil elnököt arra, hogy tegyen komolyabb lépéseket a tűz elállítására. Emmanuel Macron francia elnök és António Guterres amerikai főtitkár aggodalmát fejezte ki az Amazonasban egy nappal korábban tomboló tűzvész miatt. Mind Macron, mind Justin Trudeau miniszterelnök „nemzetközi válságnak” tekinti a helyzetet. Hasonló tüntetésre pénteken került sor a svájci Bernben. 

A tüntetők az utcákon gyűltek össze, hogy fényképeket készítsenek a brazil tüzekről. Sokan táblákat tartottak ezzel a szöveggel: „Brazília bojkottja”. Az Extinction Rebellion éghajlat-aktivista csoport szerint a tüntetők a londoni brazil nagykövetségre is összegyűltek, és felszólították Bolsonarót az Amazon esőerdő védelmére.  

A ciprusi Nicosiai államban a tüntetők gázmaszkot hordtak, és ott tartózkodtak a brazil nagykövetség előtt.  Brazíliának az Amazonas körülbelül 60%-a, 670 millió hektáron terül el, de több tagban, nem úgy, mint Argentína, Bolívia és Paraguay esetében. Pénteken a brazil fegyveres erők vezetője azt nyilatkozta, hogy a brazil hadsereg kész arra, hogy „megvédjen és elhárítson bármilyen fenyegetést”. A konkrét intézkedéseket vitatják meg a héten Franciaországban tartott G7-csúcstalálkozón.

(Forrás: Global news)

süti beállítások módosítása