Zajlanak az előkészületek az ország születésnapjára
SZEMlélek 2019. augusztus 17.

Zajlanak az előkészületek az ország születésnapjára

Az "Isten éltessen, Magyarország!" szlogennel induló ünnepen augusztus 20-án, kedden a központi programok a fővárosban a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással, majd az ifjú honvédtisztek avatásával kezdődnek.

aug20.jpg

Délelőtt az Országháznál légi parádét tartanak, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este a tűzijáték zárja a napot. Emellett a budai Várban a Magyar Ízek Utcája, koncertek és egyéb programok várják az érdeklődőket.

A leglátványosabb programelem most is az augusztus 20-i esti tűzijáték lesz, amelynek idei helyszíne a Garibaldi utcától délre az Erzsébet hídig terjedő mintegy 1500 méteres szakasz lesz. A több mint 20 ezer látványeffektet kilenc helyszínről lövik majd fel. A tűzijáték szükség esetén egy gombnyomással, azonnal leállítható - közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ma kezdődik a 33. Mesterségek Ünnepe

Mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be mától keddig a budai Várban a 33. Mesterségek Ünnepén, amelynek idei kiemelt témája a lábbelikészítés lesz, díszvendége pedig Japán.

A rendezvényen több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók és népi játszóházak várják a látogatókat.

A Japán és Magyarország között 150 éve létesített diplomáciai kapcsolat évfordulója alkalmából a rendezvény díszvendége a távol-keleti ország lesz. A japán mesterek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a kimonókkal, legyezőkkel, japán lábbelikkel, kerámiákkal, a japán dobbal, a furosiki batyuval és a kokesi babával, megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, megkóstolhatják a japán ételeket és italokat.

Első alkalommal nyitják meg a folkkocsmát karaokéval, mesemondókkal, énektanítással és táncházzal. Kiállításon mutatkoznak be az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek, a matyók, a mohácsi busók és az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is.

A rendezvényen népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra, mások mellett Lajkó Félix legújabb, nagyzenekari koncertjével, a Fitos Dezső társulat, Bársony Bálint a Magyar Raphsody Projecttel, Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Chris Potter világhírű amerikai szaxofonos és a Dresch Quartet egy közös koncerttel.

Szombaton a rendezvény vendége lesz az Úton van a Czifra Központ projekt, amelynek részeként bemutatkozik a Romani Design, fellép Sárközi Lajos és zenekara, valamint a Snétberger Alapítvány ösztöndíjasai.

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája a lábbeli, ezen belül pedig a szegedi papucs, ehhez kapcsolódva kiállítások, divatbemutatók láthatók. Az érdeklődők elleshetik a cipészmesterek titkait és az is kiderül, hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezőink. Érkeznek cipőkészítők többek között Izlandról, Spanyolországból és Törökországból, valamint bemutatkozik a világ legjobb cipésze címmel rendelkező mester is.

A mentők is készülnek az ünnepre

A mentők nagy erőkkel biztosítják az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódó fővárosi rendezvényeket - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetője.

A több napon át tartó budapesti programsorozat egészségügyi biztosítására részletes mentési terv készült. A mentők 36 egységgel állnak készenlétben, időszakonként és helyszínenként alkalmazkodva az aktuális programokhoz.

A fővárosi tűzijáték idején a mentés összehangolására külön tevékenységirányító csoportot is működtetnek.

A mentők arra kérik az ünneplőket, hogy a rendezvényhelyszíneken hallgassanak a figyelmeztetésekre, vigyázzanak a gyerekekre, ne másszanak fel veszélyes helyekre a jobb kilátás reményében. Baj esetén segítséget leggyorsabban a helyszínen lévő mentőktől kaphatnak, szükség esetén telefonos segélyhívással is kérhetnek - hívta fel a figyelmet Győrfi Pál.

Segítség fogyatékkal élőknek

Levélben tájékoztatta a fogyatékkal élőket a kormány az augusztus 20-ai központi ünnepen való részvételi lehetőségről.

Kiemelték: a kormány 2017-ben együttműködési megállapodást kötött több nagy érdekvédelmi szervezettel az állami rendezvények akadálymentesítéséről. A megállapodásnak köszönhetően a mozgáskorlátozott, érzékszervi- és értelmi fogyatékossággal élő emberek könnyebben vehetnek részt az állami rendezvényeken.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a BKK-val együttműködve az államalapítás ünnepén biztosítja az akadálymentes hozzáférést idén. Az ünnepség ideje alatt alacsonypadlózatú buszok közlekednek a Nyugati tér és a Kossuth tér között.

A Kossuth Lajos tér felé a felszállás a Nyugati téren, a Teréz körúti Skála Áruház bejárata előtti buszmegállóban történik. A Nyugati pályaudvar felé a felszállás a Báthory utca és Kossuth tér sarkán lehetséges, a 15-ös, 115-ös autóbusz megállójában.

A buszok a Nyugati pályaudvarról 7 és 22 óra között 30 percenként, minden egész óra és óra 30-kor indulnak. A Kossuth Lajos térről 7:10 és 22:10 között 30 percenként, a buszok minden óra 10 és 40-kor indulnak.

Az állami ünnepségre érkező kerekesszékesek és kísérőik számára fenntartott hely a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete között található.

A mozgáskorlátozott emberek számára biztosított mellékhelyiség a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében található, a 1054 Budapest Garibaldi u 2. szám alatt, amely kizárólag személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél) bemutatásával vehető igénybe - olvasható a levélben.

Megtartották a budapesti légi bemutató főpróbáját Szolnokon

Megtartották az augusztus 20-ai budapesti, a Margit híd és a Lánchíd között zajló légi bemutató főpróbáját pénteken az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a gyakorlatot követő sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Honvédség valamennyi rendszeresített repülőeszköze látható lesz augusztus 20-án Budapest felett a mintegy ötvenperces bemutatón, amelyen több mint húsz légi jármű vesz részt.

Azt mondta: a parádé célja a most hadrendben álló légi járművek megismertetése mellett a jövőben rendszeresítendő új repülőeszközök bemutatása.

A járművek vegyes kötelékben repülése a Duna felett vagy a helikopterek egyéni bemutatói önmagukban is látványos részei a légi parádénak - emelte ki. Láthatók lesznek egyebek mellett AS-350B, Mi-8, Mi-17 és Mi-24 típusú kiképző, szállító és harci helikopterek, Z-242, Z-143, AN-26, FALCON 7X és A-319 típusú kiképző repülőgépek, valamint szállító repülőgépek is - sorolta. Nem hiányozhatnak majd "a nemzet szárnyai", a JAS-39 D és C típusú Gripenek sem, amelyek ötös kötelékben, ékalakzatba zárkóznak majd össze.

A közönség láthat majd két H145 típusú helikoptert is a német légierő kötelékéből. A Magyar Honvédségnél hamarosan rendszerbe álló járművekből az év végére megérkezik az első négy, másfél éven belül pedig Magyarországon lesz mind a húsz. A magyar pilóták kiképzése már meg is kezdődött Németországban erre a típusra.

A légi parádé végén öt ejtőernyős egy Mi-17-es helikopterből kiugorva a Dunára telepített pontonra érkezik majd.

A dandártábornok kiemelte: a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Honvédség több mint hétszáz katonája mintegy negyven helyszínen vesz részt különféle rendezvényeken.

(Forrás: MTI, fotó: reddit.com)

süti beállítások módosítása