Donald Trump: az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek
SZEMlélek 2019. augusztus 05.

Donald Trump: az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek

A hétvégén az Egyesült Államokban több tömeggyilkosságnak minősíthető lövöldözés volt, melynek kapcsán Donald Trump is felemelte szavát.

elpaso1.jpg

Az amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államokban "nincs helye a gyűlöletnek".

Az elnök azután nyilatkozott, hogy visszatért New Jerseyből Washingtonba. Közölte: egyeztetett William Barr igazságügyi miniszterrel és Christopher Wrayjel, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával a két tragikus esettel kapcsolatos tennivalókról és az esetleges további hasonlók elkerülése érdekében.

"Az erőszaknak véget kell vetni" - hangsúlyozta Trump, majd bejelentette, hogy hétfőn részletes nyilatkozatot tesz az ügyben.

Az amerikai elnöknek ez volt az első nyilvános megszólalása a minapi két tömeggyilkosság óta, amely szombaton a texasi El Pasóban, illetve vasárnapra virradóan az ohiói Daytonban történt. Korábban Twitter-bejegyzésekben reagált a történtekre. Együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, dicsérte a rendőrök gyorsaságát és szakértelmét, valamint bejelentette a Fehér Házon és a középületeken lévő nemzeti lobogók félárbócra eresztését augusztus 8-áig. Egyik vasárnap reggeli mikroblog-bejegyzésében Trump úgy fogalmazott: "mint mindenki más az országban, elítélem e gyűlöletes tettet.

Nincs olyan ok, amellyel igazolni lehet ártatlan emberek legyilkolását, és nincs érte bocsánat sem".

A szombati texasi lövöldözésről a SZEMlélek is beszámolt. 

Vasárnap Daytonban egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts kilenc embert agyonlőtt, huszonhét áldozatot pedig megsebesített. A halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is.

Nan Whaley, a város polgármestere - a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva - nem kívánt kitérni a mészárlás lehetséges okaira. Azt azonban elmondta, hogy Betts golyóálló mellényt viselt, "AK-típusú támadófegyverrel" lőtt, és fegyverekkel foglalkozó szaklapokat találtak nála, amiből a rendőrök arra következtetnek, hogy további merényletekre készülhetett.

A polgármester-asszony megerősítette, hogy az elkövető egyedül volt, nem volt társa, és a nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. A 27 sebesült közül vasárnap délután 15 ápoltat már elbocsátottak a kórházból, de többen még mindig válságos állapotban vannak - mondta.

"Ha a rendőrség nem reagál olyan gyorsan, akkor ma száznál is több áldozatot gyászolhatnánk" - fogalmazott Nan Whaley. A polgármester ezzel arra utalt, amit vasárnap reggel már elmondott: a rendőrök - akik éppen a környéken járőröztek - az első lövés eldördülése utáni egy percen belül a helyszínen - a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen - voltak, és azonnal lelőtték az elkövetőt.

Matt Carper, a rendőrség alezredese aláhúzta: Dayton belvárosa, az a szórakozó negyed, ahol a mészárlás történt, biztonságos környék.

A tömegmészárlás vasárnapra virradóra, helyi idő szerint az éjjel egy óra után történt az ohiói város szórakozó negyedében.

Vasárnapra virradóra Chicagóban is több helyen történtek fegyveres támadások - a helyi média összesítése szerint három ember meghalt és 37 megsebesült a lövöldözésekben.

A metropoliszban vasárnapra virradóra öt helyen lövöldöztek. Egy utcai mulatságon négy embert sebesítettek meg, és egyikük a helyszínen belehalt sebesüléseibe. Egy másik helyen, egy parkban hét embert sebesítettek meg, többen közülük válságos állapotban vannak.

Anthony Guglielmi, a chicagói rendőrség kommunikációs vezetője vasárnap a Twitteren azt közölte: az eddigi információk szerint a chicagói lövöldözésnek nincs köze a szombaton a texasi El Pasóban és a vasárnap hajnalban az ohiói Daytonban történt tömegmészárlásokhoz. "Tragikus volt az elmúlt 24 óra országunkban" - fogalmazott Guglielmi.

A CBS televízió chicagói szerkesztősége arról tudósított, hogy a városban előző nap, szombaton 12 helyen, pénteken pedig 4 helyen volt lövöldözés.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása