Greta Thunberg: A gyerekeket figyelmen kívül hagyhatják, de a tudósokat nem
SZEMlélek 2019. július 25.

Greta Thunberg: A gyerekeket figyelmen kívül hagyhatják, de a tudósokat nem

A svéd éghajlati aktivista szerint a francia parlament egyes tagjai figyelmen kívül hagyhatják a gyerekek globális felmelegedéssel kapcsolatos figyelmeztetéseit, de arra kéri őket, hogy legalább a tudósokra hallgassanak.

 climate-4193110_1920.jpg

Greta Thunberget és társait meghívták a francia parlamentbe az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) kapcsolatos szavazásra. A 16 éves aktivistát képviselőknek tartott beszéde előtt konzervatív és szélsőjobboldali döntéshozók ignorálni akarták és inzultálták - volt, aki az „apokalipszis gurujának” titulálta, volt, aki „a félelem Nobel-díját” emlegette, de más sértéseket is megfogalmaztak vele kapcsolatban. Egyikük felszólította a képviselőtársait, hogy bojkottálják beszédét, másikuk pedig a "klímaváltozás Jeanne d'Arc-jának" nevezte.

- Néhányan úgy döntöttek a képviselők közül, hogy nem jönnek ma el ide, nem figyelnek ránk, és ez rendben is van, mert mi csak gyerekek vagyunk. Nem kell minket meghallgatniuk, de hallgassák meg a tudósokat, csak ennyit kérünk - mondta Greta Thunberg.

Az utóbbi időszakban világszerte fiatalok milliói vonultak utcára péntekenként az iskolából, hogy Thunberg követeléseit támogassák, és ezzel sürgessék országuk kormányát a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére irányuló intézkedések megtételére.

Thunberg tavaly augusztusban vált klímaaktivistává, amikor a svéd parlament előtt tüntetett. A Friday for Future mozgalom már a világ száznál több országában van jelen.

"Zöldaktivisták" kritizálták a CETA-t, mondván, az aláássa az EU szociális és ökológiai szabályozását az olyan termékek importjával, melyek Európában nem megengedett körülmények között készültek.

- Greta vagy CETA, döntsenek! - mondta az egyik képviselő.

A francia parlament viszonylag kis többséggel megszavazta a CETA-megállapodást.

- Akik nem hajlandók meghallani a fiatalság hangját, hibát követnek el - mondta Matthieu Orphelin független képviselő, aki Thunberg látogatását szervezte.

(Forrás: reuters.com, videó: rfi.fr)

süti beállítások módosítása