Megrongálták a reformáció genfi emlékművét
SZEMlélek 2019. július 17.

Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

A híres műemléket ismeretlenek vasárnapról hétfőre virradóra festékkel öntötték le. A szobrok megtisztítását azonnal megkezdték, Genf vezetése feljelentést tett.

genf.jpg

A Genfi Egyetem előtt, a Bástyák parkjában (Parc des Bastions) található a „reformátorok falának" központi szoborcsoportja, amely a reformáció négy fontos személyiségét – Guillaume Farelt, Kálvin Jánost, Béza Tódort és John Knoxot – ábrázolja.

A svájci Le Matin szerint a genfi rendőrség hétfőn kora reggel fedezte fel a beszennyezett emlékművet. A reformátorokat vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék és lila festékkel öntötték le a szivárványos zászló színeinek sorrendjében. A városi takarító szolgálat azonnal elkezdte a szobrok megtisztítását. A város vezetése feljelentést tett.

Nem ez az első alkalom, hogy az emlékművet megrongálták. Március 4-én például feminista aktivisták a „Hol vannak a nők?" feliratot festették a falra.

A reformáció genfi emlékművét 1909-ben állították Kálvin János születésének 400. évfordulója alkalmából. A központi szoborcsoporttól jobbra és balra kisebb szoboralakok állnak, amelyek a reformációval kapcsolatban álló, azt segítő, előmozdító református vallású történelmi személyiségeket – közöttük Bocskai István erdélyi fejedelmet – ábrázolják, mellettük domborművek mutatják azt az eseményt, amely az illetőt megemlékezésre méltóvá tette. 2002-ben négy feliratot adtak az emlékműhöz: a reformáció három fontos előfutárának (Petrus Waldes, John Wycliffe és Husz János) nevét, és az első női nevet, Marie Dentière (1495–1561) protestáns világi teológus és reformációtörténész nevét is.

(Forrás: evangelikus.hu)

süti beállítások módosítása