Tovább növekedett az éhínség a világon
SZEMlélek 2019. július 16.

Tovább növekedett az éhínség a világon

A föld lakosságának tizenegy százalékát sújtja az éhinség.

ehseg.jpg

Az utóbbi évtizedekben tapasztalt csökkenés után 2015 óta egyre növekszik az éhezők száma a világon: tavaly 821,6 millió ember nem jutott elegendő élelemhez, míg az azt megelőző évben 811 millió.

Az ENSZ napokban közzétett jelentése szerint Afrika lakosságának húsz százaléka, Ázsiáénak több mint tizenegy, latin Amerikáénak és a Karib-térségnek majdnem hét százaléka éhezik.

Annak, hogy földünkön kilencből egy ember nem tud jóllakni, egyrészt a fegyveres konfliktusok, másrészt a felmelegedés az okozója.

Az ENSZ világélelmezési programjának igazgatója, David Beasley figyelmeztetett: élelmezésbiztonság nélkül soha nem lesz béke és stabilitás. Ahol jelen vannak szélsőséges csoportok , ott az éhínséget fegyverként tudják használni, hogy széthúzást támasszanak vagy toborozzanak.

A jelentés készítői szerint a helyzet alapján szerint igencsak nehéz lesz elérni a célt, hogy 2030-ra megszűnjön a Földön az éhezés.

Ha az éhezők számához hozzáadjuk az elégtelenül táplálkozók számát, akkor az ENSZ szerint több mint két milliárd ember érintett, ennek csak nyolc százaléka Észak-Amerikában és Európában. Ők azok, akik nem tudnak rendszeresen elegendő, tápláló, egészséges élelmiszerhez jutni.

ehezes_kover.jpg

Ugyanakkor mindenhol egyre több a túlsúlyos vagy elhízott felnőtt vagy iskolás korú gyerek. 2016-ban 131 millió öt és kilenc év közötti gyerek, 207 millió serdülő és kétmilliárd felnőtt volt túlsúlyos. 2018-ban már negyven millió öt év alatti gyerek esetében is megállapították, hogy súlyfeleslege van.

(Forrás: AFP; fotó: fobiusmaximus.com, 20minutes.fr)

süti beállítások módosítása