A "haláltenger" krízisére önkéntes befogadási rendszer lehet a válasz?
SZEMlélek 2019. július 14.

A "haláltenger" krízisére önkéntes befogadási rendszer lehet a válasz?

A "segíteni készek szövetségének" létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter.

maas.jpg

– Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat – fogalmazott a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség.

– A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi – mutatott rá Heiko Maas. Szerinte elfogadhatatlan, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik emberéletekről.

– Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét – szögezte le a politikus, aki szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.

(Forrás: MTI, fotó: welt.de)

süti beállítások módosítása