Megszűnteti a homeopátiás szerek támogatását a társadalombiztosító Franciaországban
SZEMlélek 2019. július 12.

Megszűnteti a homeopátiás szerek támogatását a társadalombiztosító Franciaországban

Hogy könnyebben nyeljék le a keserű pirulát, a homeopátia támogatását folyamatosan vonja meg a francia egészségügyi minisztérium.

homeopatia_2.jpg

A társadalombiztosító ezentúl előbb harminc, majd 2020-ra már csak tizenöt százalékos támogatást nyújt, azt követő évben pedig egyáltalán nem támogatja a homeopátiás szereket Franciaországban. Agnès Buzyn egészségügyminiszter, aki maga is orvos, csatlakozott a francia Egészségügyi Főhatóság (HAS) tíz napja közölt állásfoglalásához. A szervezet kifejtette, hogy a homeopátiás szerek elégtelen hatása miatt nem javasolja, hogy ezek állami támogatásban részesüljenek.

A miniszterasszony szerint az egyévnyi átállási idő elegendő arra, hogy a homeopátiás szereket gyártó ipar átszerveződjön. A cégek persze tiltakoznak, mert 1300 munkahely kerülhet veszélybe. A világon piacvezető francia Boiron csoport bírálta a döntést, mivel az szembe megy a „rendkívül népszerű” gyakorlattal. Egy felmérés szerint a franciák fele többször is igénybe vette ezt a „gyengéd”-nek nevezett gyógymódot. Egyes vélemények szerint, a homeopátiás szerek legalább 15 százalékos támogatásának meg kellene maradnia. 

Agnès Buzyn kijelentette, a tudomány tényeire alapozva vállalja ezt a népszerűtlen döntést.

Hazánkban Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója igyekszik fölhívni a figyelmet arra, hogy a homeopátia és más, tudományos módszerekkel nem igazolt alternatív gyógymódok hogyan sodorják veszélybe azokat a betegeket, akik ezek miatt nem veszik igénybe időben a sokszor életmentő hagyományos gyógykezelést.

(Forrás: rfi.fr; fotó: pixaby)

süti beállítások módosítása