A zenét tanuló fiatalok más tantárgyakból is jobb eredményt érnek el
SZEMlélek 2019. július 08.

A zenét tanuló fiatalok más tantárgyakból is jobb eredményt érnek el

112 ezer diák eredményeit vizsgálta egy kutatás, amelynek eredményét nemrég tette közzé az Amerikai Pszichológiai Társaság a Journal of Educational Psychology című oktatáspszichológia szaklapban.

zene.jpg

A vizsgálatba bevont, British Columbia tartományban élő, 10-12. osztályos gyerekek 13%-a tanult zenét. A felmérés eredménye azt mutatta, hogy ők eleve az átlagosnál jobb eredményeket értek el matematika, komplex természettudomány és angol tantárgyakból, ráadásul minél nagyobb elhivatottsággal foglalkoztak a zenével, annál jobb teljesítményt nyújtottak a teszteken.

Az is kiderült, hogy a hangszeresek, különösen a zenekarban játszók, túlszárnyalták az énekes növendékeket.

A felmérést végző University of British Columbia kutatója, dr. Peter Gouzouasis szerint ennek hátterében az állhat, hogy a hangszertanulás és a zenekari játék sokféle képességet kíván. Meg kell tanulni a kottaolvasást, a szem, a kéz és az agy koordinációját, szükség van az odafigyelés és a hallás képességére. Egy zenésznek szorgalmasan kell gyakorolni, a zenekar tagjának pedig csapatjátékosnak kell lenni, így a zenetanulás révén a gyerekek kognitív képességei és önbizalma is növekszik.

A kutatók bíznak abban, hogy a felmérés eredménye eljut a szülőkhöz, az iskolavezetőkhöz és az intézmények fenntartóihoz, a döntéshozók pedig nem csupán a matematika, az angol és a természettudományok oktatására koncentrálnak, hanem holisztikusan közelítenek a kérdéshez.

(Forrás: thestrad.com)

süti beállítások módosítása