A statisztika szerint diplomával könnyű munkát találni
SZEMlélek 2019. július 05.

A statisztika szerint diplomával könnyű munkát találni

Az EU országai közül Magyarországon - Csehországgal holtversenyben - a hatodik legmagasabb a frissdiplomások foglalkoztatottsági aránya – számolta ki az Eurostat.

diploma.jpg

Azoknak, akik az elmúlt három évben fejezték be az egyetemet vagy főiskolát, és nem kezdtek bele újabb tanulmányokba, 91,5 százaléka dolgozik – ez az EU átlagnál 6 százalékkal magasabb arány.

Az EU-ban 2018-ban a 20-34 év közötti frissdiplomások foglalkoztatási rátája 85,5 százaléka volt - ez valamivel (0,7%) magasabb az előző évi mutatónál, viszont 1,4%-kal alacsonyabb a 10 évvel korábbi értéknél.

Az EU-ban jelenleg a legjobban a máltaiak állnak, náluk 96,7 százalék a foglalkoztatottsági mutató, de nem sokkal maradt le mögöttük Hollandia és Németország sem. A lista végén Görögország és Olaszország áll, az ő 59, illetve 62,8 százalékos adatuk látványosan lehúzza az EU-átlagot, még a harmadik legrosszabb Horvátországtól is jócskán leszakadtak.

frissdiplomas.jpg

A statisztikából az nem derül ki, hogy a diplomások melyik országban kamatoztatják tudásukat, de az igen, hogy míg az EU-ban a férfi és a nő frissdiplomások foglalkoztatottsági mutatói közötti különbség 3,2 százalék, a magyar mutató ezt jócskán meghaladja: a három évnél nem régebben diplomát szerzett magyar férfiak 96,7 százaléka, míg a nőknek csupán 87,3 százaléka dolgozik.

(Forrás: eurostat)

süti beállítások módosítása