Nagy óceántisztítási akció ért véget: több a hulladék, mint gondolták
SZEMlélek 2019. július 02.

Nagy óceántisztítási akció ért véget: több a hulladék, mint gondolták

 A „szellemhálók" összegyűjtik ugyan a szemetet, de nagy károkat is okoznak.

ocean_3.jpg

Több mint 40 tonna műanyag hulladékot gyűjtöttek össze a Csendes-óceánból Hawaii és Kalifornia között környezetvédők – adta hírül az MTI a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva. 

Nagyon felkavaró, hogy a néhány évtizeddel ezelőtt még érintetlen óceán, ahol hajóztunk, mára tele van a túlságosan ismerős szeméttel

– mondja May Crowley, az Ocean Voyages Institute alapítója. – Minden szinten sürgős fellépésre van szükség: korlátozni kell az eldobandó műanyag gyártását, meg kell akadályozni a műanyag szemét bejutását az óceánokba, valamint a nyilvánosságot, a vállalatokat és a tengeri ipar szereplőit be kell vonni az oktatásba, a megelőzésbe, az innovációba és a hatalmas tisztítási erőfeszítésekbe.

ocean_2.jpg

A kérdés az, hogy készen állunk-e arra, hogy a bolygó 72 százaléka védelmét előnyben részesítsük?

Az Ocean Voyages Institute elnevezésű környezetvédő szervezet legújabb akciójával az úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétsziget műanyaghulladékának egy részét gyűjtötte be. Mint hangsúlyozták, ez volt az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás a térségben. A negyven tonna műanyag mintegy huszonnégy gépkocsi súlyával vagy hat-hét kifejlett elefánt súlyával egyenértékű – érzékeltette a csoport.

Az expedíció huszonöt napig tartott. A csoport műholdas és dróntechnológia segítségével dolgozott. Elsősorban műanyag palackokat, plasztik bútorokat és játékokat gyűjtöttek be a vízből.

ocean_1.jpg

A munka során halászhálókat is találtak, az úgynevezett „szellemhálók" egyike 5 tonnás, egy másik pedig 8 tonnás volt. A műanyag szellemhálók nagy mennyiségű műanyaghulladékot gyűjtenek össze.

Tanulmányok szerint az óceánokban sokkal több műanyag van, mint azt korábban feltételezték. A becslések szerint évente 1,15-2,41 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánok vizébe.

May Crowley kiemelte, hogy az óriási szellemhálók eltávolítása az óceánból nagyon fontos, ugyanakkor a kisebb szellemhálók is nagy károkat tudnak okozni, mert a bálnák és delfinek beléjük gabalyodnak, és elpusztulnak.

ocean_5.jpg

Hogy mi lesz a begyűjtött szeméttel? A műanyag hulladékból másfél tonnát a Hawaii Egyetem művészeti képzésének hallgatói és hawaii művészek kapnak meg, akik szobrokat és más művészeti alkotásokat hoznak létre belőle. A többi hulladékot feldolgozzák és energia előállítására használják fel.

Crowley hangsúlyozta, hogy a probléma nagyságához képest csak kis lépést tettek előre, de ezzel is rengeteg halat, delfint és bálnát mentettek meg.  Hozzátette, hogy csoportja hosszabb, három hónapos takarítóakciót is tervez, és reméli, hogy példájukat más szervezetek is követik.

(Forrás: oceanvoyagesinstitute.org via MTI; fotó: parey,tv, oceanvoyagesinstitute.org, medium.com)

süti beállítások módosítása