Történelmi esemény: Trump összehozta a két Korea elnökét
SZEMlélek 2019. június 30.

Történelmi esemény: Trump összehozta a két Korea elnökét

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, majd Trump - első hivatalban lévő amerikai elnökként - észak-koreai területre lépett.

trump_kim.jpg


– Örülök, hogy újra látlak – üdvözölte Kim Dzsong Un Donald Trumpot a demilitarizált zónában, a találkozó elején. – Soha nem gondoltam, hogy itt találkozunk.

Trump köszönetet mondott Kimnek és azt mondta, hogy „nagy barátság” van kettőjük között. – Az első pillanattól kedveljük egymást – tette hozzá. A kézfogás után azt is mondta, hogy „nagy megtiszteltetés itt lenni".

Az amerikai elnök újságíróknak elmondta, hatalmas előrelépés történt az amerikai-észak-koreai kapcsolatokban tavaly óta, egyúttal bírálta a sajtót, mert szerinte a média nem méltányolja kellőképpen a szerepét e kapcsolatok javulásában, illetve azért is, mert nem szólt kellő elismeréssel az Észak-Koreában történt változásokról. "Az egy nagyon más hely" - tette hozzá Észak-Koreára utalva.

Trump találkozott a demilitarizált övezetben állomásozó amerikai katonákkal is, akiket teljes támogatásáról biztosított.

A találkozóra Mun Dzse In dél-koreai elnök is elkísérte Trumpot, és történelmi eseménynek nevezte azt: ez volt az első háromoldalú találkozó Dél-Korea, Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Mun reményét fejezte ki, hogy Trump úgy vonul be a történelembe, mint az amerikai elnök, aki békét teremtett a két Korea között.

Trumppal közös sajtótájékoztatóján a dél-koreai elnök azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsong Un később fognak tárgyalni egymással: "a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan áll" - magyarázta. Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről "nem sieti el" Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett rá, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is.

A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki mikroblog-bejegyzésében azt is közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni demilitarizált övezetet. A tervezett találkozóval kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, mindazonáltal azt is hozzátette, hogy "egy kézfogás nagyon sokat jelenthet".

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása