Úzvölgyi katonatemető: tárgyalóasztalhoz ülnek a román és a magyar védelmi tárca szakértői
SZEMlélek 2019. június 25.

Úzvölgyi katonatemető: tárgyalóasztalhoz ülnek a román és a magyar védelmi tárca szakértői

Június 26-án a román fél kezdeményezésére kétoldalú megbeszélést tartanak Bukarestben a katonai temetők kérdéséről, különös tekintettel az úzvölgyi hősi temető helyzetére.

uzv.jpg

A maszol.ro portál úgy értesült, a bukaresti javaslat szerint a munkamegbeszélésen a hadisírok és háborús emlékművek helyzetét elemeznék a két ország erre vonatkozó kétoldalú megállapodása értelmében, amelyet Bukarestben írtak alá a felek 2008. március 6-án.

A bukaresti közlemény szerint a tárgyaláson az úzvölgyi katonai sírkert ügyét is napirendre tűznék, hogy megfelelő megoldást találjanak a kialakult helyzetre, abból a 2008-as megállapodás aláírásakor mindkét fél által elfogadott elvből kiindulva, miszerint a két világháború katonai akcióiban életüket vesztett katonáknak és civileknek méltó nyughelyhez van joguk, összhangban a nemzetközi humanitárius joggal, illetve a román-magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron megkötött román-magyar alapszerződéssel.

A magyar Honvédelmi Minisztérium közleményben jelezte: a tárca képviselői ott lesznek a román védelmi tárcával az úzvölgyi katonatemető ügyében tartandó megbeszélésen, amelyet a román minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), magyar részről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei folytatnak le.

(Forrás: MTI, fotó: maszol.ro)

süti beállítások módosítása