Miért beszélünk ritkán az apaság szépségéről?
SZEMlélek 2019. június 22.

Miért beszélünk ritkán az apaság szépségéről?

– Az őszinte és következetes életre készítik fel gyermekeiket – állítja Szabó Tamás görögkatolikus pap, aki hét gyermek édesapja és a Nyíregyháza-örökösföldi egyházközség vezetője.

csalad_gorog_katolikus_het_gyerek.jpg

A Kelet Magyarország hasábjain a lelkipásztor elmesélte: egyszerű és őszinte lelkületű nyíracsádi családból származik, ahol példás mintát látott az apaságra, a családi összetartásra, és ennek a generációkon átívelő egyszerűségnek, „máznélküliségnek” köszönheti, hogy papságában és családjában egyaránt tisztelik, szeretik őt. Arra a kérdésre fogalmazza meg válaszait, hogy ki a jó apa?

Az apa testesíti meg az erőt

– Úgy gondolom, hogy a 21. században az apáknak az erőt kell képviselniük a családban. Az apa tartóoszlopa ennek a mikroközösségnek, aki szeretettel gondoskodik gyerekeiről, személyes példát mutat nekik, de követel is tőlük, hiszen az apai szó mindig erőteljesebb, nyomatékosabb, mint az anyai feltétel nélküli szeretet.

csalad_gorog_apa.jpg

A kimondott szó ereje

– A legfontosabb, hogy mi, apák felkészítsük, megtanítsuk gyerekeinknek, hogyan tudnak megküzdeni az élet kihívásaival.

Együtt töltött idő

– Minőségi együttlétnek számít egy egyszerű bevásárlás, egy autóút az edzésig. A legfontosabb, hogy akkor kizárólag csak arra az egy gyermekre figyeljek, beszélgessek vele, éreztessem a szeretetemet, megdicsérjem őt, elmondjam, hogy büszke vagyok rá.  És együtt is el szoktam vinni a három fiút focizni, amíg a négy lány az édesanyjukkal  közösen elkészíti az ebédet. Sokan megkérdezik, hogyan működik egy hétgyerekes nagy család? Nos, adott élethelyzetekben látni kell, kire van éppen szükség, anyára, apára vagy mindkettőre

Ami ennél is fontosabb, hogy a szülők harmonikusan vi­szonyuljanak egymáshoz, mert a gyerekek azonnal reagálnak, ha valami nem úgy működik férj és feleség között.

Felelősség és szépség

– Sajnos sokkal többet beszélünk az apasággal járó felelősségről, mint annak szépségéről. A fiatalok leginkább az elköteleződéstől tartanak, a férfiak fejében tévesen az a kép él, hogy az apasággal együtt le kell mondaniuk minden addigi, számukra fontos és örömteli dologról, fel kell adniuk a szabadságunk egy szeletét, pedig ez nem így van!

(Forrás és fotó: kelet.hu)

süti beállítások módosítása