Mentális matematika: tízéves magyar fejszámoló lány sikere
SZEMlélek 2019. június 09.

Mentális matematika: tízéves magyar fejszámoló lány sikere

Szín Jázmin az olimpiára és a világbajnokságra készül.

fejszamolo.jpg

Tízéves szegedi diáklány képviselte hazánkat a június elején zárult mentális matematika junior-Európa-bajnokságon. Eddig még soha nem volt magyar résztvevője ennek a versenynek, ahol fejben kell húszjegyű számokat összeszorozni vagy éppen köbgyököt vonni. Szin Jázmin a legjobb öt között végzett, pedig a versenyfeladatokra csupán 3 hónapja készült – számolt be a sikerről a delmagyar.hu. 

A versenyzők nem használhattak a számításokhoz még papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le. Az első két kategóriában nem voltak korosztályi kategóriák, így Jázmin 19 évesek ellen is versenyzett. A fő tesztjén viszont 5. helyezést ért el.

 A mentális matematika Magyarországon még kevéssé ismert módszer, amit bizonyít az is, hogy egyedül Szegeden tanítják. Lényege, hogy művelői fejben számolnak, gyakorlatilag gyorsabban, mintha számológéppel tennék. Rendeznek belőle különböző nemzetközi versenyeket is, amelyeken soha nem szerepelt még magyar induló.

 

fejszamolo_gyerekek.jpg

 

Hazánkban Jázminon kívül ezeket a matematikai trükköket senki sem ismeri, hiszen a németországi versenyen a 11-szeres világbajnok, dr. Gert Mittring tanításával tovább bővítette tudását. Így a tízéves kislány szeptemberben már az iskola tanárképzőjén tart majd előadást. Különleges tudásának a Karolina nyolcosztályos gimnáziumában is hasznát veszi, ahova jár – de nem feltétlenül csak matematikaórán.

 

Kilenc ország hatvan fiatalja mérte össze ott a tudását. Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat – mesélte a Délmagyarnak Soós Boglárka felkészítő tanár, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora.

 

fejszamolas_abakusz.jpg

 

A mentális matematika alapja az abakusz. Kezdetben ezt használják számoláshoz, később már csak elképzelik. A két agyfélteke egyszerre dolgozik: a bal számol, a jobb látja a golyók állását. A különböző számításokra pedig formulákat alkalmaznak – mondta Soós Boglárka.

 

Szin Jázmin a júniusban olimpián, októberben pedig világbajnokságon is képviseli majd hazánkat. Tervei szerint pedig 19 éves koráig folyamatosan versenyez majd, ez a felső korhatár, ameddig ezt megteheti.

 

(Forrás és fotó: delmagyar.hu és pixabay)

 

süti beállítások módosítása