Három Tenger Kezdeményezés: csúcstalálkozó Ljubjánában
SZEMlélek 2019. június 05.

Három Tenger Kezdeményezés: csúcstalálkozó Ljubjánában

Negyedik alkalommal rendezik meg a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóját június 5-én és 6-án, Bukarest után most Ljubljanában. 

harom_tenger.jpg

A Három Tenger Kezdeményezésről 2015 szeptemberében tárgyaltak először a 12 közép-európai uniós tagországból álló, horvát kezdeményezésre létrejött adriai-balti-fekete-tengeri összefogás országainak első ülésén New Yorkban, az ENSZ-csúcstalálkozó keretében.

A célok között szerepel, hogy javítsák a térség infrastrukturális összeköttetését, közlekedését, a jobb - elsősorban az észak-déli - gazdasági kapcsolatokat, az energetikai és digitális együttműködést. A térség gazdasági érdekeinek összehangolása mellett a kezdeményezés további pillérei az európai uniós kohéziós politika és a transzatlanti kapcsolatok. 

Az első csúcstalálkozót 2016. augusztus 25-26-án tartották Dubrovnikban. A másodikat, 2017. júliusi 6-7-án Varsóban, amelyen részt vett Donald Trump amerikai elnök is. A ljubljanait megelőző csúcstalálkozó Bukarestben volt 2018. szeptember 18-án. 

Az Egyesült Államok erős érdeklődése miatt az a kezdetekben sokan "Amerika trójai falovának" tartották a kezdeményezést az EU-ban. A támogatók szerint ugyanakkor a kezdeményezés mára az unión belüli integráció regionális fórumává fejlődött, ami szintén fontos a transzatlanti kapcsolatok megerősítésére. 

Az idei nemzetközi konferencián Szlovénián kívül, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia köztársasági elnökei is jelen lesznek; Ausztria, Magyarország és Szlovákia pedig miniszteri szinten képviselteti magát. Részt vesz rajta Frank-Walter Steinmeiert Németország szövetségi elnökéneke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere is, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), továbbá az Európai Beruházási Bank (EBB) képviselői. 

A rendezvény az üzleti rész megnyitásával kezdődik, várhatóan 585 vendég részvételével. A panelen megvitatják a geopolitikai kihívásokat az Európai Unió (EU) és a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térség között, az európai parlamenti választások eredményét, és hogy az mit jelent a blokk számára. 

Az államfők találkozója csütörtökön zárt ajtók mögött zajlik majd Brdo pri Kranjuban. A tárgyalások eredményéről Borut Pahor szlovén, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát, Andrzej Duda szlovák, Klaus Werner Iohannis román elnök és Jean-Claude Juncker számolnak be közös sajtótájékoztatójukon.

(Forrás: MTI; fotó: European Views)

süti beállítások módosítása